Succesul în carieră, din perspectiva psihologului

Principiile oamenilor în ceea ce priveşte cariera se conturează încă din copilărie. Atunci când sunt întrebaţi, “Ce vrei să te faci când vei fi mare?”, cei mici răspund fără să ştie că îşi doresc să urmeze meserii fructuoase şi bănoase (medic, pilot, inginer, etc.).

Uşor uşor, după terminarea ciclului de învăţământ, oamenii intră pe piaţa muncii, moment în care dorinţa efectivă de a evolua devine tot mai puternică. Succesul în carieră are însă multe conotaţii şi reprezintă ceva diferit pentru fiecare om în parte. Succesul poate fi văzut ca o împlinire pe plan profesional; succesul se poate concretiza într-o funcţie importantă în cadrul unei companii de renume şi totodată succesul este momentul în care oamenii reuşesc să aibă afaceri pe cont propriu.

Important este însă ca oamenii să ştie unde să se oprească şi să fie mulţumiţi de ceea ce realizează, în aşa fel încât, într-un final să se poată considera oameni de succes. Mai multe însă despre seminificaţia succesului în carieră şi despre motivaţia din spatele succesului profesional ne va povesti psihologul Viorica Stoian, membru al Federaţiei Române de Psihoterapie, specializat pe psihologia muncii.

Oana Ciornia: Ce înseamnă de fapt succesul în carieră?

Psiholog Viorica Stoian: De cele mai multe ori, succesul reprezintă efectul produs de relaţia dintre aşteptările, obiectivele personale urmărite şi rezultatele obţinute. În carieră, abilităţile personale şi compeţentele profesionale utilizate eficient într-un cadru predefinit, conduc la performanţele dorite. Acesta este promotorul important pentru dezvoltarea carierei.

O.C : De ce îşi doresc oamenii mereu să aibă succes?

Psih. V. S.: Una dintre cele mai frumoase descoperiri ale timpurilor noastre este aceea că oamenii îţi pot schimba viaţa, schimbându-şi mai întâi atitudinea. Pornind de la teoria lui Maslow, succesul este una dintre trebuinţele superioare la care aderăm. Nevoia de stimă, prestigiu, recunoaşterea venită din partea celor din jur, dar şi atribuirea personală a respectului de sine sunt fapte ce conduc la sentimente de încredere sau de competenţă în privinţa carierei.

O.C : Ce paşi trebuie să urmezi ca om pentru a avea succes în carieră?

Psih. V. S.: Înainte de toate este bine să definesti ce înseamna succesul, din perspectiva personală. Adică, să faci o analiză serioasă asupra a ceea ce eşti şi a ceea ce vrei să devii, precum şi a nivelului personal, profesional la care te afli şi a celui la care aderi şi vrei să ajungi. Pasul următor constă în realizarea unui plan de acţiune care vizează o serie de etape pe care este necesar să le parcurgi într-o anumită perioadă de timp utilizând şi având ca suport anumite resurse.
O.C : Care este limita succesului? Unde trebuie să ne oprim pentru a considera că suntem oameni de succes?

Psih. V. S.: Este oarecum paradoxal să vorbim despre succes în termen de limite. Fie că ne referim la formă, fie că este vorba de conţinut, în general, cei care sunt mânaţi de astfel de dorinţe, fac un obiectiv în sine din depăşirea limitelor întâlnite în drumul lor profesional.
O.C : Care sunt principalele atuuri ale unui om care consideră că are succes în carieră?

Psih. V. S.: Este dovedit faptul că indiferent de competenţele pe care le deţine cineva, comportamentul face întotdeauna diferenţa. Cele mai bune rezultate se obţin întotdeauna pe baza unei investiţii personale ce cuprinde implicare, entuziasm, pasiune şi de asemenea, foarte multă determinare.
O.C : Viaţa personală poate influenţa succesul în carieră? În ce mod?

Psih. V. S.: Atunci când discutâm despre construirea unei cariere, ne aflăm în faţa unui obiectiv deja stabilit, pentru care persoanele în cauza îşi dedică timpul, fie din pasiune, fie din dorinţa de a promova şi de a obţine un statut de nivel ridicat în plan socio-economic. În situaţia în care oamenii acordă carierei mai mult timp şi atenţie din plăcere sau pasiune, obiectivele profesionale se află în consens cu cele personale, iar efectele conduc la performanţe ridicate, motivaţie, un grad înalt de încredere. Toate aceste aspecte polarizează asupra vieţii în general, inclusiv a vieţii de familie .
O.C : Sunt banii un motiv bine întemeiat pentru ca oamenii să spună că au succes?

Psih. V. S.: Între bani şi succes pot exista conexiuni strânse, însă nu neapărat decisive. Urmărind definiţia personală a succesului dată de fiecare om care-şi propune acest scop, putem identifica atât beneficii de ordin financiar, cât şi beneficii intrinseci, emoţii, sentimente de auto-împlinire, care pot fi independente de anumite rezultate financiare.
O.C : Îţi poate influenţa succesul profesional comportamentul de zi cu zi?

Psih. V. S.: Îmbunătăţirea calităţii vieţii depinde de activitatea pe care o desfăşurăm în fiecare zi, de obiectivele pe care ni le propunem şi mai ales de modul în care ne implicăm pentru a le duce la îndeplinire. Organizarea eficientă a activităţilor avute în ceea ce priveşte cariera, astfel încât să se poată dedica şi beneficia de timp şi în alte direcţii ale modului de viaţă conduce la obţinerea echilibrului între viaţa personală şi cea profesională, generând în acelaţi timp satisfacţii şi influenţându-se reciproc. Este recomandat totuşi, să existe o prioritizare a activităţilor cu adevărat importante, astfel încât să poată fi evitată oboseala şi consumul de energie pe termen lung, păstrându-se astfel un echilibru al resurselor interioare.
O.C : Care sunt domeniile în care au angajaţii cel mai mare succes?

Psih. V. S.: Succesul îmbracă o multitudine de forme şi poate fi atins în toate domeniile. Întrucât oamenii sunt unici şi diferiţi, percepţiile pe care le au despre viaţă sunt şi ele unice, prin urmare şi nevoile şi obiectivele pe care şi le propun sunt unice şi îmbracă domenii diverse. Succesul se poate măsura în egală măsură fie într-o carieră de management, fie în plan artistic, fie într-o meserie. Domeniile în care oamenii pot atinge un succes mai mare au legatură cu direcţiile de dezvoltare ale afacerilor, cu planurile de investiţii precum şi cu aplicabilitatea ideilor noi. Unul dintre aceste domenii este domeniul IT, care a cunoscut o creştere constantă în ultimii 20 de ani, iar avântul este în continuare ascendent. De asemenea, companiile de servicii sau consultanţă reprezintă un mediu bun pentru ca oamenii să crească şi să promoveze.
O.C : Spuneţi-mi care ar fi cele trei cuvinte care ar caracteriza succesul în carieră?

Psih. V. S.: O reţetă exactă a succesului este dificil de obţinut, întrucât rezultatul depinde de stilul personal al fiecăruia. Însa, consider că pentru atingerea acestui deziderat, întotdeauna va fi nevoie da pasiune, implicare şi bineînţeles muncă.

Redactor: Oana Ciornia