Succesul tinerilor pe piaţa muncii

Câştigarea unor venituri suplimentare sau chiar intrarea pe piaţa muncii cât mai rapid a devenit o prioritate pentru tinerii români din ziua de astăzi. Mulţi dintre cei cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani se grăbesc să ocupe cât mai repede un loc de muncă. Ar fi însă o singură problemă în acest sens, aceea că, un procentaj suficient de mare dintre ei aleg să părăsească sistemul educaţional pentru a se angaja.

Ei trebuie să ţină cont în acelaşi timp de faptul că studiile reprezintă principalul criteriu pe care îl ia în calcul angajatorul în momentul în care acesta decide să includă în echipa sa un novice în ceea ce priveşte piaţa muncii.

Deşi „Gura târgului” spune mereu că în ziua de astăzi a-ţi găsi un loc de muncă în România reprezintă un lucru destul de dificil, ca şi tineri dornici de a evolua pe plan profesional, acest lucru nu ar trebui să vă sperie dacă vreţi să aveţi succes. În realitatea însă, pe site-urile din România axate pe locuri de muncă roiesc posturile dedicate studenţilor sau absolvenţilor de studii superioare. Şi asta pentru că sunt mulţi angajatori care preferă să ia sub aripa lor un proaspăt absolvent sau chiar un student pe care să-l formeze în interiorul companiei şi căruia să-i facă o ofertă salarială relativ mică în comparaţie cu un angajat experimentat. În acest mod, avantajele sunt de ambele părţi: pe de o parte tânărul câştigă experienţă, iar pe de altă parte costurile sunt mai mici pentru angajator.

Activităţi în timpul facultăţii

Studenţii în general ar trebui să ţină cont de faptul că formarea trebuie să înceapă încă din timpul facultăţii, asta dacă vor ca evoluţia lor pe plan profesional să fie una bună. Aşadar dacă vi se ivesc oportunităţi de genul implicării într-o Organizaţie Studenţească sau a participării la un concurs în cadrul facultăţii să NU le refuzaţi. Pe lângă faptul că veţi avea posibilitatea de a vă dezvolta din punct de vedere personal, îmbunătăţindu-vă relaţiile personale, acest lucru va reprezenta un avantaj important şi în ceea ce priveşte un viitor loc de muncă.

De asemenea, un alt lucru important pe care-l puteţi face este să participaţi la tot felul de evenimente ştiinţifice pe profilul facultăţii, dar şi la congrese dedicate studenţilor. Veţi avea mult mai multe de câştigat, învăţând lucruri noi şi cunoscând oameni de succes care vă pot motiva. De altfel, motivaţia este extrem de importantă. Cu cât veţi cunoaşte mai mulţi oameni de succes, cu atât dorinţa voastra de a ţinti cât mai sus va fi tot mai mare.

Unde puteţi trimite CV-ul

CV-ul vostru poate lua mai multe drumuri. O primă variantă, pentru a avea succes la început de carieră, este să vă faceţi conturi pe cât mai multe site-uri specializate pe locuri de muncă. Veţi fi surprinşi când veţi afla cât de multe oportunităţi pot avea tinerii dornici să devină angajaţi de succes.

Site-urile de job-uri nu reprezintă însă singura opţiune. Luaţi adresele de email de la birourile de resurse umane ale companiilor unde v-ar plăcea să lucraţi şi trimiteţi CV-ul. Veţi fi automat introduşi în baza lor de date, iar ulterior puteţi fi chemaţi la un interviu.

Nu rataţi nici târgurile de joburi. Un CV luat într-o bază de date vă poate ajuta să obţineţi un internship sau chiar un loc de muncă. In cadrul unei perioade de câteva luni de internship trebuie să vă daţi interesul pentru a învăţa cât mai multe şi pentru a vă face vizibili în faţa angajatorului. Veţi avea ulterior mai multe de câştigat din toate punctele de vedere.

Trimiteţi cât mai multe CV-uri în fiecare zi. În acest mod, şansele voastre de accede pe piaţa muncii vor fi tot mai mari.

Sfaturi pentru primul interviu

Pentru a reuşi să obţineţi un internship sau chiar un loc de muncă trebuie să ţineţi cont de anumite lucruri atunci când vă prezentaţi la primul interviu.

Ţinuta voastră este cea mai importantă. Punctaţi pe sobrietate şi nu alegeţi culori exagerate. O ţinută îngrijită vă va creea o imagine potrivită în faţa angajatorului.

Un alt lucru foarte important este să fiţi siguri pe voi atunci când sunteţi la interviu. Emoţiile nu sunt binevenite şi este indicat să “vă vindeţi “foarte bine. Dacă vreţi să aveţi succesul scontat punctaţi pe voinţa pe care o aveţi în ceea ce priveşte dorinţa de a învăţa cât mai multe în cel mai scurt timp.

De asemenea, vă puteţi documenta înainte de interviu. Puteţi citi mai multe despre compania în care doriţi să lucraţi. Dacă veţi fi în cunoştinţă de cauză, cu siguranţă vor veni şi aprecierile angajatorului. Chiar dacă în primă fază veţi merge la mai multe interviuri la care nu va exista un rezultat final, este important să nu vă pierdeţi răbdarea, ci să mergeţi în continuare la toate întâlnirile la care sunteţi invitat. Pe lângă faptul că vor creşte şansele de angajare, vă veţi putea antrena în aşa fel încât la fiecare interviu să fiţi cât mai buni.

Succes la primul meu loc de muncă

Indiferent de faptul că sunteţi acceptat într-o companie ca şi învăţăcel sau mai bine ca şi angajat e bine dă deveniţi un burete care absoarbe tot. În acest mod, veţi deveni tot mai plăcut şi veţi ajunge să cunoaşteţi şi să răspundeţi cât mai bine cerinţelor locului de muncă.

Iată câteva sfaturi de care va trebui să ţineţi cont:

Pentru a avea succes pe piaţa muncii, trebuie să vă doriţi să învăţaţi. Fiţi atenţi la tot ce vi se spune şi nu ezitaţi să adresaţi întrebări celorlalţi angajaţi atunci când sunteţi nelămuriţi. Cu cât veţi şti mai multe, cu atât veţi putea stăpâni mai bine domeniul.

Implicaţi-vă în tot ceea ce înseamnă activităţi extraprofesionale. Mai exact, participaţi la toate evenimentele organizate de companie înafara programului de lucru (petreceri, meciuri, etc.).

Luaţi iniţiativa. Dacă nimeriţi într-o companie în care angajaţii sunt mai introvertiţi, propuneţi diverse ieşiri în oraş sau organizaţi o petrecere. Acest lucru vă va ajuta să socializaţi şi să vă cunoaşteţi colegii mai bine. Fiţi comunicativi şi profitaţi de simţul umorului.

Implicaţi-vă în activităţile profesionale. Propuneţi idei, spuneţi-vă punctul de vedere în cadrul companiei. Cu cât veţi fi mai vizibili cu atât veţi căpăta atenţia angajatorului şi a celorlalţi colegi.

Nu refuzaţi sarcinile care vi se dau, chiar dacă numărul acestora va fi mai mare la un moment dat. Totodată oferiţi-vă să-i ajutaţi şi pe ceilalţi colegi.

Staţi peste program dacă este nevoie. În acest mod, angajatorul va observa că vă daţi interesul.

Respectaţi toate acest criterii şi cu siguranţă veţi avea succes la orice loc de muncă veţi avea.