Surplus sau strictul necesar?

La fiecare cateva luni citesc o poveste despre cum cineva si-a aruncat sau si-a donat lucrurile in proportie de 80% pentru ca era de parere ca se poate descurca in viata cu mult mai putin, chiar cu strictul necesar. Asa mi-a suras si mie ideea de a scrie un articol despre acest subiect. TU de cate lucruri ai nevoie pentru a avea o viata normala?

Astfel, m-am gandit oare ce anume as face daca ar fi sa ma mut din tara sau pur si simplu sa imi mut locuinta intr-un alt oras din Romania?! Voi avea oare prea multe lucruri de carat si ma voi potihni in acest detaliu care ar trebui sa fie unul minor? Ei bine, apoi am dat-o intr-o alta extrema si m-am gandit…Oare un om de SUCCES are foarte multe lucruri sau se rezuma la strictul necesar?

Ei bine, asa se face ca vreau sa TE ajut sa-TI faci ordine in..lucruri! Gandeste-TE la elementele fara de care nu poti trai, apoi scapa de cele care doar ITI aglomereaza si complica si mai mult existenta. Nu ma intelege gresit insa! Daca TU ai un hobby si ITI place sa colectionezi stilouri de exemplu, prin urmare oricat de multe stilouri vei avea, chiar si o camera intreaga, asta nu inseamna ca acelea sunt lucruri in plus care ITI complica existenta. Dimpotriva, este pasiunea TA de a colectiona ceva, de a-TI tine moralul ridicat si de a fi TU.

Sa ne intoarcem la ..lucrurile pe care TU le ai in plus, multe de altfel. Eu ITI voi da in continuare cateva sfaturi care poate TE vor ajuta sa ITI faci ordine in casa si nu numai.

1.Intocmeste o lista cu tot ceea ce ai in casa, cu toate lucrurile TALE

Odata ce aceasta lista va fi gata, vei putea clasifica foarte usor in mintea TA acele lucruri si ITI vei da seama imediat ce trebuie cu adevarat pastrat si ce nu. Vei remarca o clarificare a situatiei lucrurilor TALE de indata ce vei face lista si vei ajunge sa TE intrebi de ce ai cumparat asta?! Dar pe cealalta?!

2.Nu tine nimic in casa TA care sa nu aiba scopuri multiple

In proportie de 90%, fiecare lucru pe care il ai in casa ar trebui sa ITI foloseasca la mai multe activitati, sa fie multifuntional, sa ocupe cat mai putin spatiu. Fie ca este vorba de o canapea care se transforma in pat pentru oaspeti, fie ca este vorba de o masuta pentru cafea, pe care o poti folosi si ca birou. Orice lucru care ITI poate face economie de spatiu este foarte bine venit. Asa ca ai grija cand pleci data viitoare la cumparaturi!

3.Regula 12 luni

Spune ”la revedere” la tot ceea ce nu ai utilizat in ultimul an! Daca nu ai atins ceva de un an de zile, ITI garantez ca sunt sanse foarte mici ca in urmatoarea perioada sa ITI fie de folos. Asa ca, scapa de pereche de blugi, de servieta putin uzata, de decoratiunile de Craciun pe care nu le-ai mai folosit de nici TU nu mai stii de cand..

4.Nu astepta 1 an

Daca ai posibilitatea sa faci acest ”inventar” mai des decat o singura data pe an, e perfect. Nu astepta sa treaca acel an ca sa ITI dai seama ce nu ai mai folosit in tot acel timp, ci mai degraba, usureaza-TI situatia si incearca sa faci asta odata la 3 luni. Si, cu scuzele de rigoare fiindca ma repet, ITI spun inca o data sa ai mare grija atunci cand mergi la cumparaturi.