Tată sau om de afaceri? Tu știi să îți împarți timpul?

tatal-antreprenorBărbații de afaceri căsătoriți au în ziua de azi responsabilități diferite față de cei care făceau afaceri acum mulți ani. Tradiționala structură de familie în care bărbatul muncește pentru familie, în timp ce soția stă acasă cu cei mici, s-a schimbat și toată ideea este total diferită. Acum ambii părinți lucrează, iar asta înseamnă că bărbații sunt nevoiți de multe ori să se ocupe de copii.

Dacă ai deschis această pagină, înseamnă că vrei să descoperi unul dintre secretele familiei și să găsești acel balans între a fi antreprenor, soț al unei femei ocupate și tată care de multe ori nu știe exact ce trebuie să facă.

Unul dintre cele mai importante secrete ale unei familii este descoperirea modului în care cei doi părinți sunt capabili să își împartă diferite responsabilități. Nimeni nu a zis că acest lucru este ușor și multe persoane încearcă să facă tot ce pot, cât de bine pot. Vom continua acest articol discutând despre cum pot învăța bărbații să își împartă timpul între a fi antreprenori și familiști în același timp.

Primul lucru pe care un tată (sau chiar un viitor tată) trebuie să-l știe este că nu trebuie să separe total munca de viața personală. Poate că această idee sună un pic ciudat, dar este foarte greu să desparți complet două concepte care îți plac. Ar trebuie să consumi foarte multă energie pentru a controla munca sau familia separat una de cealaltă. Cel mai bine este să încerci să le combini și poți face asta prin a merge cu cei mici la muncă (asta este posibil mai ales dacă ești șeful companiei sau dacă superiorii tăi sunt de acord). Ideea este că dacă poți să faci asta, de ce nu ai încerca?

Fii sigur că știi care sunt provocările! 

Ca antreprenor, faci totul de unul singur (vânzări, marketing, finanțe etc.). Toate aceste lucruri le înveți din mers și nu există un manual clar care să-ți spună exact ce trebuie să faci.

Dacă ești căsătorit, atunci vrei să petreci cât mai mult timp alături de soția ta. Este nevoie de implicare din partea ambelor părți pentru ca o relație să funcționeze. de multe ori vrei să încerci să-ți ajuți partenera cât poți de mult când are nevoie de tine, așa că vei fi nevoie să găsești timp și pentru asta.

În toată agitația care te înconjoară, nu poți să uiți că ești și tată, deci un exemplu pentru o persoană care trebuie să învețe cât mai multe lucruri în fiecare zi. Vrei să-i fi alături copilului tău, să-l ajuți să devină o persoană extraordinară și să observi cum are loc toată evoluția de-a lungul timpului.

Calitate, nu cantitate!

O greșeală pe care fiecare om o face din când în când este acea de a încerca să fie totul pentru toată lumea. Asta înseamnă că trebuie să fii pe fază la fiecare mail primit sau la fiecare telefon care sună chiar și atunci când petreci timp alături de copiii tăi. Totuși, prin încercarea de a fi omniprezent, ratezi lucruri mult mai importante. Cel mai importante detaliu din secretele unei familii de succes este acela de a fi prezent exact acolo unde te afli. În momentul în care ai ales să petreci timp alături de cei dragi, atunci concentrează-te pe a face asta! Când ai nevoie să te ocupi de munca ta, încearcă să te separi puțin de familie. Între job și familie este o linie care uneori poate fi depășită (după cum am scris mai sus), dar de multe ori este bine să nu amesteci (prea des) ambele părți.

Nu îți ascunde pasiunea!

Ok, îți iubești familia, dar și munca. Perfect, de ce ai ascunde aceste lucruri? Nu există niciun motiv pentru a nu recunoaște care sunt pasiunile și interesele tale în viață și nu are niciun rost să te întrebi care lucru contează pentru tine mai mult.

Așa că bucură-te de munca ta în continuare și lasă-ți familia să înțeleagă cât de mult vrei ca fiecare persoană să fie alături de tine. Fii mândru de faptul că cei mici te pot vedea drept un om împlinit  și speră că te vor considera un exemplu demn de urmat. Acesta este un secret important de familie … de fapt … este un secret al unei vieți de succes.

Copii nu trebuie să fie distrați mereu!

Ai un weekend pe care vrei să-l petreci activ alături de copiii tăi. Însă brusc descoperi că nu ai niciun plan și că nu știi cum o să-i menții ocupați toată ziua. Ce e de făcut? Ei bine, o să-ți spunem că nu este nevoie să-ți distrezi copii la orice oră din zi. Aceștia sunt fericiți dacă petrec câteva ore în camera lor înconjurați de propriile jucării. De fapt, este chiar indicat să îi lași să se plictisească din când în când pentru că asta le va dezvolta creativitatea și vor învăța să fie din ce în ce mai independenți.

Călătorește cu familia de câte ori ai ocazia pentru că o excursie va reuși să vă apropie mai mult decât crezi. Dacă ai conferințe la care trebuie să mergi, atunci încearcă să transformi totul într-o călătorie distractivă (și poate reușești să-ți vizitezi câțiva clienți pe drum). A avea o afacere nu înseamnă că trebuie să-ți sacrifici familia! Mulți oameni ajung să facă greșeala de a crede că formarea unei afaceri  necesită sacrificarea timpului petrecut alături de cei dragi.

Da, sunt multe lucruri de învățat; lucruri care necesită timp și pregătire, dar trebuie să înțelegi că nu poți face totul de unul singur. Oamenii nu sunt “construiți” pentru a se lupta cu lumea de unii singuri, iar asta este un lucru bun. Nu trebuie să privești acest lucru ca o slăbiciune, așa că acceptă adevărul despre tine. Combinarea muncii cu familia poate să fie un lucru distractiv. Este mai ușor să încerci să combini două “lumi diferite” decât să te chinui să le menții separate.

Adevărul este că în viață ajungi să primești sfaturi de peste tot: de la părinți, de la prieteni, de la profesori, de la politicieni, de la presă, din cărți sau blog-uri. Ideea este că tu ai de ales și că poți să selectezi ce vrei să faci și să nu faci. Trebuie să înțelegi care sunt secretele familiei tale, care sunt prioritățile la birou și astfel vei știi exact ce ai de făcut pentru a avea o viața împlinită. Nu o să știi cum să procedezi de la bun început, dar în timp o sa înveți și o să-ți dai seama cum poți combina job-ul care te pasionează cu familia pe care o iubești.