Te simți captiv în zona de confort? Aruncă cutia!

see_no_evil_arsFiecare persoană are acea zonă în care se simte confortabil și în care pozitivismul este mărginit la un moment dat. Suntem siguri că știi despre ce vorbim aici; discutăm despre acea stare mentală în care te afli uneori și în care există anumite limite care îți oferă siguranță emoțională când vine vorba de luat decizii.

Ne aflăm într-o perioadă în care liderii de afaceri trebuie să dovedească constant că știu să se folosească de inovație. Nu îți poți conduce afacerea dacă refuzi să ieși din acea zonă de confort. Trebuie să fii îndrăzneț, trebuie să ai curajul de a trece la următorul nivel și de a face mai mult decât crezi că poți face.

Lucrul care face diferența dintre oamenii de succes și restul persoanelor este modul în care fiecare om se folosește de propria sa zona de confort. Există acele persoane care se simt fericite stând la “căldură” în propria “cutie” pe care au construit-o în timp și sunt persoane care își testează constant limitele și încearcă mereu să facă mai mult. Probabil că deja ai înțeles care persoană va fi un antreprenor de succes.

Zona de confort nu este un lucru rău pentru că te protejează de a numiți factori. Însă poate exista acel moment în care îți dai seama că totul merge bine și că ți-ai creat o lume în care te simți în siguranță… și cam atât. Problema este că dacă “stai” prea comod, atunci productivitatea îți va scădea și nu vei mai învăța sau experimenta lucruri noi. Cercetătorul și scriitorul Ran Zilca a spus că “Trăim într-o societate în care confortul a devenit o valoare și un scop în viață. Însă confortul ne reduce motivația de a aduce transformări importante în viața noastră. Din păcate, ideea de a fi confortabil ne interzice îndeplinirea visurilor noastre…”

Cum știi dacă zona ta de confort te ține în loc? Aruncă un ochi peste următoarea listă și gândește-te dacă te regăsești în unele stări prezentate:

– Stres în exces

– Plictiseală

– Anxietate

– Invidie

– Scuze…multe scuze

Analizează bine ce se întâmplă în jurul tău și recunoaște dacă lista de mai sus a scos la iveală unele stări prin care treci. Este important să fii sincer pentru că tot ce faci îți afectează afacerea și s-ar putea ca totul să stagneze de prea mult timp.

Nu ești perfect!

Îți este frică să auzi ce cred ceilalți cu adevărat despre tine? Îți este frică să dezamăgești pe cineva? De multe ori, aceste reguli pe care oamenii le impun, crează standarde ridicole pentru că astfel fiecare persoană simte că trebuie să se comporte sau să gândească la fel ca cei din jur. Încearcă să faci ceva ieșit din tipar ca de exemplu dansează la muncă dacă îți place o melodie, bucură-te când ceva bun s-a întâmplat și arată-le tuturor cum te simți cu adevărat. Treci peste acea iluzie a perfecțiunii și alătură-te rasei umane!

Pași mici către succes

Ești conducătorul companiei tale și ai multe decizii de luat; decizii care îți afectează direct afacerea. Este greu să faci planuri mari când nu ai cunoștințele sau banii necesari pentru a pune în aplicare fiecare idee. Din această cauză îți recomandăm să faci pași mici și să organizezi totul în diferite etape pentru a nu intra în panică și pentru a analiza totul mult mai bine. În momentul în care crezi că frica își face simțită prezența încearcă să faci o listă cu toate lucrurile care te sperie și pe care le-ai evitat până acum. Nu uita lista într-un colț al biroului pentru că va trebui să te ocupi de ea. Privește lucrurile cu pozitivism și încearcă să te ocupi de fiecare lucru notat. Nu contează dacă îți reușește totul din prima sau nu, important este să nu te lași descurajat de eșec, să înveți din greșeli și să mergi mai departe.

Ai nevoie de un partener!

Unele lucruri nu sunt făcute pentru a fi realizate de o singură persoană. Ai un proiect la care lucrezi de ceva timp și care nu pare să se apropie de finalizare? Te-ai gândit vreodată să îți împarți visul cu altcineva? Te-ai gândit că poate există o persoană care te poate ajuta pentru a-ți transforma dorința în realitate?

Nu este ușor să îți împarți visul cu altă persoană, mai ales când ai lucrat foarte mult la proiectul tău, însă de multe ori ai nevoie de încă un “creier” pentru a reuși ceea ce ți-ai propus. Poate totul va fi chiar mai frumos decât te-ai așteptat și vei fi mulțumit de rezultat.

Ai cules toți laurii? Mergi mai departe!

Când îți atingi obiectivul dorit în afacere, este bine să iei o pauză și să te bucuri de acel moment. Nu este nimic rău în a-ți celebra succesul, dar nu te mulțumi doar cu asta. Succesul nu este destinația finală; succesul este o călătorie!

Așa că este bine să cauți constant provocări, să îți împingi limitele și să nu te mulțumești cu ce ai. Motivează-ți echipa și căutați împreună metode de îmbunătățire a serviciilor pe care le oferiți clienților.

Detașează-te și acceptă schimbarea!

Zona de confort te menține într-un spațiu extrem de previzibil. Știi ce urmează să se întâmple, iar frica de necunoscut te va face să te simți mereu blocat. Renunță la acele așteptări pe care le ai și acceptă rezultatele acțiunilor tale. Riscă, dar fă-o pe bucățele!

Dacă de exemplu trebuie să schimbi design-ul unui produs, nu schimba totul. Ai nevoie să treci prin anumite etape și să te “joci” cu ceva ce îți permiți să pierzi. Chiar dacă totul nu a mers conform planului, ai învățat cum poți face produsul mai bun. Fii entuziasmat când vine vorba de schimbări, indiferent care vor fi rezultatele!

“Spune-mi ce prieteni ai și o să-ți spun cine ești!”

De multe ori, oamenii își aleg prietenii sau angajații în funcție de lucrurile pe care le au în comun. În loc să faci asta, încearcă să găsești acea persoană care este mai “nebună” decât tine. Dacă oamenii care vor lucra pentru tine vor vrea mereu să încerce lucruri diferite, atunci vei simți un aer de aventură în compania ta. Gândește în afara cutiei și analizează care sunt avantajele acceptării oamenilor diferiți.

Imaginează-ți succesul!

Dacă petreci câteva minute pe zi vizualizând momentele în care vei avea parte de succes, atunci vei fi mult mai dispus să îți asumi riscuri. Oferă-i creierului tău o pauză și lasă-l să viseze un pic pentru că o să fii surprins de rezultate!

Concluzie?

Bun, am înțeles: este mult mai ușor să vorbești despre părăsirea zonei de confort decât de a face ceva în privința asta, însă totul este posibil. Primul pas este acela de a vrea să faci o schimbare. Înfruntă-ți toate acele frici care te țin blocat într-un loc și nu te grăbi. Secretul este să faci pași mici și să calculezi drumul pe care te îndrepți.

Când a fost ultima dată când afacerea ta a depășit propriile limite? Care sunt ultimele lucruri învățate? Gata, este timpul să încalci acele reguli care nu te lasă să-ți atingi visul și nu uita să privești totul cu pozitivism pentru că succesul poate fi atins, depășit și atins din nou!