Te simţi constrâns mereu de lipsa timpului? Iată 7 lucruri esenţiale pe care ar trebui să le alegi poate chiar în defavoarea altora…

images (1)Suntem ocupaţi! Cu toţii! Nu mai avem timp de nimic, deadline-urile ne ştrangulează şi simţim de multe ori că am avea nevoie de zece mâini în loc de două: una care să tasteze la calculator,una pe receptor sau pe tastele telefonului mobil ca să rezolvăm şi cu programarea mult amânată, una să socotească cum se împarte ultimul salariu, una să ducă la gură gustarea luată în grabă, alta care să ia de la imprimantă ultimele hârtii, una care să caute în geantă cine-ştie ce mărunţiş pierdut (doamnele mai ales ştiu ce spun…), alta care să mângâie creştetul copilul când i se cere raportul zilnic al activităţii sale (aici şi mamele şi taţii înţeleg mai bine ideea, iar pentru cei care încă nu sunt părinţi vă rog bifaţi şi această ipostază viitoare în agenda voastră)! În sfârşit o mână care să noteze nu ştiu ce în agendă, iar alta care să şteargă poate ochelarii prăfuiţi …. nu ştiu dacă am numărat chiar zece mâini, nici nu ştiu nici dacă mi-am propus de fapt, ideea esenţială este că …. NU AVEM TIMP !!!

Să alegi priorităţi din noianul de sarcini care ne înconjoară nu e mereu lucru chiar uşor dar se pare că toate studiile făcute arată că există câteva lucruri cărora trebuie să le dăm prioritate ca să ne deconectăm, să ne punem gândurile în ordine, să vedem mai realist şi obiectiv ce ni se întâmplă de fapt şi să luăm decizii înţelepte pentru parcursul nostru viitor.

Iată un top 7 al acestor cercetări care ar putea contribui la fericirea noastră generală:

1. Să ne luăm pauză de masă la ora prânzului! De câte ori n-am fost tentaţi să ignorăm complet ora mesei sau să mâncăm sandwichul ori salata în faţa calculatorului? Nimic mai greşit! Nu numai că acest ritm continuu de lucru va afecta concentrarea dar nici nu ne vom putea bucura cu adevărat de masă care trebuie să fie, sau să ne-o facem, o plăcere şi nu să o lăsăm la stadiul de necesitate fiziologică. În plus e posibil ca până seara, când ne desprindem în sfârşit de birou să fi ronţăit fel de fel de stickuri sau chipsuri adunând mult mai multe calorii decât ar fi fost necesar.

2. Să inchidem calculatorul, televizorul şi telefonul câteva ore! …ca să poţi petrece puţin timp în tihnă, tu mai aproape de tine însuţi. Ce zici şi de o seară în care să renuţi la reţelele de socializare, la a citi nu ştiu câte emailuri, la filmul total răsuflat de pe canalul preferat ori la trăncănitul la telefon? Te invit să te gândeşti la un ceai (poate de iasomie, căci se ştie cât este de calmant!) sorbit în linişte în locul cel mai relaxant al casei tale şi la o carte bună – nu uita că oamenii valoroşi sunt şi culţi pe lângă a fi informaţi! Lectura este o activitate plăcută care deopotrivă relaxează şi creează pârghii solide de filtrare a informaţiilor cu care vom veni în contact în viitor!

3. Să ne luăm concediu în fiecare an! Se pare că psihologii au ajuns la concluzia că însăşi planificarea din timp a concediului încheie activităţi şi ne motivează să terminăm mai repede diferite proiecte pentru care trebuie să existe şi un „the end”… Mai în glumă mai în serios se spune despre workaholici, că simplul gând nebunesc de a sări peste concediu în speranţa că vor fi mai apreciaţi la serviciu trebuie stopat la timp cu o pauză! Odihna are impact puternic asupra creativităţii şi la a relua cu succes un volum de muncă ridicat aşa că orice ar fi nu renunţaţi la vacanţa în care să trageţi aer proaspăt, la propriu şi la figurat, pentru provocările anului de lucru ce va urma. Şi să mai recunoaştem un lucru, chiar şi simpla planificare a concediului, a locului în care vom călători relaxează şi dă aripi noi pentru munca pe ultima sută de metri… Fiţi aşadar sinceri cu cerinţele trupului şi sufletului vostru!

4. Să te încurajezi cât poţi de des! Bucură-te mereu când ai îndeplinit o sarcină, un obiectiv ori un vis mai important. O poţi face mai întâi în sinea ta, crescându-ţi respectul faţă de propria persoană dar poţi împărtăşi reuşita şi cu cei care te iubesc şi în faţa cărora te poţi împăuna fără falsă modestie! Ei, şi dacă eşti puţin abil, şi ţi se pare util pentru vizibilitatea ta profesională ori socială, poţi să-i faci şi pe şefi ori pe colegi atenţi la succesul tău. Ambalajul contează totuşi mult în această ipostază, dar ai putea avea de câştigat mai ales dacă meritele tale sunt reale, contează şi devin recunoscute. Dezvoltarea personală ţine şi de capacitatea de te pune în lumină!

5. Să nu uităm să le dăm un telefon celor dragi! Mama noastră aşteaptă mereu un semn de la noi în 99% din cazuri! E ok, acum avem independenţă financiară şi suntem pe picioarele noastre, dar să nu uitam măcar din când în când şi de rădăcini, şi de copilărie. Îi putem cere din nou reţeta prăjiturii magnifice de când eram copii (deşi am mai notat-o poate de nu ştiu câte ori!) ori îi putem cere sfaturi tatălui despre renovarea casei, chiar dacă acum găsim meşteri şi materiale mult mai bune decât pe vremea părinţilor noştri. Dezvoltarea personală are legături intense, de durată cu ce preluăm din trecut de la cei care ne-au şlefuit drumul vieţii.

6. Să ne susţinem cu convingere ideile! E foarte important să învăţăm să ne rostim cu voce tare crezurile, dorinţele ori nevoile. Vom constata că şi alţii, poate iniţial mai timizi, au aceleaşi probleme ori viziuni ca şi noi. Dacă fondul nostru, ca oameni, este curat, onorabil, nu trebuie să ne sfiim să ne împărtăşim deschis gândurile. Îl puteţi lua şi ca pe un exerciţiu democratic pentru care unii şi-au dat chiar viaţa… Luaţi aşadar iniţiativa, ieşiţi în faţă şi veţi fi apreciaţi! Nu renunţaţi totuşi niciodată la un ton blând, împăciuitor, şi la dorinţa de a nu leza libertatea, ori simpla existenţă a semenilor noştri.

7. Să ne stabilim mereu obiective noi! Ce ar fi viaţa fără ţeluri, fără visuri – unele mai realiste care ar trebui să fie în topul listei şi altele care poate ţin mult şi de alţii ori de norocul pe care îl are fiecare în traista sa. De cele mai multe ori intrăm într-o rutină care ne împiedică să vedem clar obiectivele, aşa că măcar din când în când întreabă-te: „Oare jobul tău este ce ţi-ai dorit? Relaţia ta personală este cu cel care te face fericit sau măcar mulţumit? Ar mai fi loc de nişte studii, de un upgrade de look ori de schimbare de atitudine?” Dacă ai întrebări la care nu poţi răspunde chiar afirmativ pune-ţi în cap să schimbi ceva, să încerci obiective care să-ţi aducă o viaţă mai bună …ţie şi celor din jurul tau…

Lipsa timpului pare a fi hiba vieţii omului modern şi nu-i chiar uşor să facem slalom printre tot ce ne dorim să facem sau ne este impus să facem de conjunctura profesională, socială, poate chiar şi politică ori economică în care ne-a fost dat să trăim.

Stă în puterea voastră să aduceţi calitate vieţii şi să aveţi o dezvoltare personală de care să fiţi mândri.

Lista de lucruri importante la care să nu renunţaţi şi pe care aţi citit-o în aceste rânduri, ţineţi-o la îndemână şi mai scotociţi după ea în momente de cumpănă, de stres, ori de rătăcire prin noianul de griji cărora încercăm să le facem faţă. Succes !

Ruxandra David