Termeni financiari pe care orice antreprenor ar trebui sa-i cunoască

smart-financeFinanțele au fost, sunt și vor fi un subiect plicticos, enervant și supărător pentru oamenii de afaceri care au intrat în business din pasiune și nu pentru că ar fi știut niscaiva trend-uri financiare.

Antreprenorii își angajează specialiști care să ducă în spate astfel de greutăți. Însă, pentru binele propriei afaceri,  câteva lucruri esențiale, orice antreprenor ar trebui să cunoască, astfel evită să rămână cu ochii în soare când contabilul îl anunță cu un rânjet subtil dar destul de vizibil că organizația se află în dificultate. Așa i s-a întâmplat unei cunoștințe destul de apropiate, aș putea spune. Nu l-a interesat partea financiară mai deloc și nici nu a vrut să învețe cum să-și controleze specialiștii, iar într-o zi a avut surpriza cât se poate de neplăcută să afle că șeful contabil, pe lângă faptul că lăsase multe nereguli în urma sa, și furase sume enorme din firmă. Cam asta te așteaptă, dragul meu cititor, dacă nu stăpânești câteva noțiuni de bază.

Acum nici nu vreau să vă plictisesc și să vorbesc despre cifra de afaceri,  profitul net, profitul brut sau TVA, termeni pe care sunt sigură că orice om de afaceri îi cunoaște, ci vreau să intru puțin în profunzimi, totuși, țineți minte! chiar dacă nu sunt noțiuni pe care toată lumea să le cunoască, ele sunt totuși esențiale și formează baza unui antreprenor care știe ce se întâmplă cu finanțele sale!

Rata lichidității generale

Acest termen este ca un rege în managementul financiar. Se calculează ca raport între activele curente și datoriile curente. Trebuie să fie mai mare decât 1, pentru a demonstra că datoriile curente pot fi acoperite de activele curente. Adică, tot ce ai pe termen scurt (creanțe, stocuri etc.), trebuie să acopere ce este necesar să dai pe termen scurt….simplu, nu-i așa?!

Rata lichidității imediate

Ei bine, pentru mine rata aceasta este regina managementului financiar. Și cum regina este gâtul regelui, din punctul meu de vedere, ar trebui luată mai mult în seamă decât dânsul. De ce? Pentru că în cazul acesta, din activele curente scădem stocurile care nu mai au aceeași valoare ca atunci când intră în firmă, prin urmare ele pot fi iluzorii și ne pot induce în eroare. Fără aceste stocuri la active, știm sigur dacă ce deținem poate acoperi ce datorăm pe termen scurt.

Rata îndatoririi

Aceasta este ”Tanti Atenție!”. Îți arată cât de îndatorat ești și e bine să fii atent la treaba aceasta,   datoriile reprezentând spaima oricărui om de afaceri. Din păcate, ca să-ți permiți să te ridici, de cele mai multe ori trebuie să te împrumuți. Se calculează ca raport între total datorii și total active. Pentru creditori, rata aceasta ar trebui să fie cât mai mică, pentru că în caz de faliment, pierderile ar fi mai mici, însă pentru proprietarii micilor sau marilor împrumuturi, rata poate fi și mare, asta înseamnă dezvoltare și prosperitate, dar nu trebuie exagerat, dacă lucrurile nu merg bine, îți poți pierde și casa și masa și bolidul din parcare.

Viteza de rotație a stocurilor

Pentru că avem și un mic spațiu dedicat stocurilor, se cuvine să facem o descriere ceva mai detaliată. Stocurile reprezintă cantitatea de bunuri – materii prime, materiale etc. ce se află la un moment dat în întreprindere. Ele ajută la continuitatea producției în companie. Valoarea acestora nu trebuie să fie mare, acest lucru ar egala cu un ineficient management al stocurilor. Bunurile reprezentate de stocuri se depreciază în timp, își pierd din valoare, așa că mare atenție la ce  valori țineți blocate. Pentru a putea controla bine fenomenul, se calculează o rată care arată dacă te descurci bine sau nu. Formula magică este: cifra de afaceri/valoarea stocurilor. Numărul de rotații ce reiese din raport trebuie să fie cât mai mare posibil. Cu cât acesta este mai mare, cu atât valoarea stocurilor este mai mică, iar acest rezultat este egal cu iscusința ta de a ține sub control situația. Felicitări! Înseamnă că te pricepi! Dacă numărul este mic, înseamnă că trebuie să iei măsuri și să diminuezi valoarea: folosește ce ai în depozite, ține bine evindența și nu mai face cheltuieli inutile!

Durata medie de încasare a clienților

Acum e acum. Iată că facem legătura și cu stăpânii noștri – clienții noștri. Rata aceasta ne arată cât de repede încasăm noi bănuți de la clienți. Se calculează ca raport între clienți (creanțe) și vânzările zilnice. Vânzările zilnice se calculează împărțind cifra de afaceri la 365 de zile. În felul acesta aflăm dacă dragii noștri consumatori sunt rău platnici sau din contră, cei mai serioși clienți din lume. În caz că avem mai mult rău platnici decât buni, atunci trebuie să redactăm contracte mai dure, cu penalități mai mari care să ne sperie puțin ”stăpânul”.

Rentabilitatea cifrei de afaceri

Se calculează ca raport între profitul net și cifra de afaceri. Trebuie să fie colosală, să arate că afacerea ta este un succes. Colosală nu poate fi, dar mare, spre 30-40%, poate ajunge fără probleme.

Rentabilitatea investiției

E bine să știi și dacă tot ce ai investit până acum în firma ta, ți-a fost de folos. Se calculează ca raport între profitul net și totalul activelor. La fel, cu cât este mai mare, cu atât mai bine. Este dovada ineluctabilă că activitatea ta are sens, ai pentru ce să te îndrepți mai departe pe cărarea   înmiresmantă a succesului.

Ai grijă însă, să nu pici în cealaltă extremă, dintr-o persoană total dezinteresată de dedesubturile finanțelor, într-o persoană obsesivă care are tot timpul impresia că toată lumea din jur o fură. Nu de alta, dar îți pierzi sănătatea și ce rost mai au atunci gologanii!?!!

Vorba ceea, nu vrei să ajungi ca-n epigrama de mai jos:

”Am alergat atâția ani

Cu sănătatea după bani.

Iar astăzi, când mă lasă toate,

Cu banii după sănătate”.

Așadar, atenție la echilibru, banul e important, e bine să știi multe, dar nici chiar totul.

R: Irina Velea

One thought on “Termeni financiari pe care orice antreprenor ar trebui sa-i cunoască”

  1. Foarte bine punctat.
    Pasi tehnici foarte folositori.
    Ma gadesc ce folositor ar fi ca la liceu si la universitate, sa ai parte de astfel de practici de 4-6 ore / saptamana.
    Oare asta n-ar fi una dintre esentele intemeierii activitatilor economice proprii? In caz contrar asteptam sa gasim joburi, statul sa recupereze bani si sa plateasca sistemul de pensii, anagajatorii sa isi gaseasca greu oameni potriviti etc.

Comments are closed.