Ți-ai pierdut autoritatea de lider? Află cum poți să recâștigi respectul angajaților!

sef

Uneori, lucrurile mici pot face o diferență mare! Comunicarea la birou este importantă, atât între colegi cât și între șefi și subalterni. Ca lider, trebuie constant să ai grijă cum iți alegi cuvintele și cum reacționezi la diferite lucruri.  A fost greu să ajungi acolo unde te afli acum, a fost dificil să găsești calea spre succes, dar poți extrem de repede să-ți pierzi autoritatea pe care ai clădit-o în toți anii care au trecut. Tot ce trebuie să faci este o greșeală, apoi încă o greșeală.. și încă una, iar angajații nu vor mai avea încredere în tine și nu te vor mai respecta.

Nu este ușor să accepți ideea că angajații tăi nu te mai respectă. Pot exista o multitudine de lucruri care au dus la situația în care te afli acum. Poate că un subaltern încă te urăște pentru că nu a prins promovare pe care o aștepta acum ceva timp sau poate că (va fi greu să înțelegi asta!) stilul tău de conducere nu inspiră respect.

Nu, nu trebuie să fi un monstru cu adevărat pentru a pierde considerația angajaților. Dacă nu observi semnele care îți spun că cei care lucrează pentru tine sunt stresați, dacă ai oameni pe care îi favorizezi sau dacă ignori faptul că unii subalterni au cu disperare nevoie de un training, atunci ai șanse mari să nu mai fi un exemplu demn de urmat. Toate acele lucruri adunate s-ar putea să aștepte rezolvarea de prea mult timp și angajații s-ar putea să se decidă că nu mai meriți respectul lor. Asta înseamnă că vor apărea mai multe probleme!

Cum îți dai seama când trebuie să faci o schimbare?

Dacă angajații tăi pierd vremea, dacă lipsesc constant de la muncă sau dacă nu rezolvă proiectele la timp, înseamnă că ai o problemă. Evident, pot fi multe motive pentru un astfel de comportament, dar simplul fapt că cei care lucrează pentru tine cred că pot să “scape” cu o atitudine de acest gen, indică lipsa de respect pe care o au față de tine.

Totuși, chiar și unele obiceiuri pe care le ai pot duce la a pierde autoritatea la birou și este vorba de lucruri pe care le faci mai mult sau mai puțin într-un mod conștient.

1) Râsul într-un mod nervos

Există mulți manageri de succes care au un râs nervos ce rezultă doar dintr-o stare de disconfort sau din nervozitate. Dacă te afli într-o situație agitată, încearcă să arunci doar un zâmbet, însă nu începe să râzi zgomotos. Trebuie să știi când conversația pe care o ai cere o astfel de reacție și când este nevoie să fii serios. Oamenii pot înțelege greșit starea în care te afli și vor avea îndoieli legate de deciziile tale.

2) Ce fel de note poate să atingă vocea ta?

Ai tendința să îți ridici tonul la finalul propozițiilor astfel încât lumea să creadă că întrebarea pusă este legată de respectarea autorității tale? Este dificil pentru oameni să își dea seama dacă îi întrebi ceva sau dacă doar le dai simple sfaturi. Știm, în general, persoanele nu își dau seama când ridică tonul sau felul în care vorbesc, dar avem o soluție.

Încearcă să te înregistrezi în timpul unei prezentări sau a unei conferințe. Astfel, în momentul în care vei asculta înregistrare, îți vei da seama dacă îți place sau nu atitudinea exprimată de tonalitatea ta.

3) Eviți contactul vizual?

Poate că cel mai important mod în care îți poți pierde autoritatea este evitarea contactului vizual. Cum poți să ai succes ca șef dacă nu nici măcar nu poți să îți privești angajații în ochi în timpul unei simple conversații?

Angie Segal, consultant în afaceri, recomandă antreprenorilor ca aceștia să privească mereu lumea în ochi atunci când au o discuție. Aceasta adaugă că dacă este vorba de o conferință cu mai multe persoane, trebuie să încerci să ai contact vizual cu fiecare om în parte.

4) Tu ești responsabil de tot ce se întâmplă!

Există manageri care evită responsabilitatea unor decizii importante spunând că “nu eu fac regulile”. Tu ești la conducere, tu conduci echipa și zicând așa ceva, tu demoralizezi oamenii. Cum crezi că mai poți faci ca angajații tăi să se simtă inspirați dacă tu le zici așa ceva? Este greu să continui un proiect după ce tu ai spus lucruri care au făcut oamenii să se simtă nefericiți și neimportanți. Vrei succes? Atunci prezintă lucrurile într-o manieră pozitivă și prezintă cu exactitate planul pentru îndeplinirea proiectelor la care lucrați împreună.

5) Cât ești de prietenos?

Segal este de părere că antreprenorii fac de multe ori greșeala de a fi prea prietenoși cu proprii angajați. Dacă ești prietenul tuturor, îți va fi greu să iei decizii importante sau să corectezi greșelile oamenilor când va fi nevoie. De asemenea, este posibil ca angajații să privească această prietenie drept o “portiță” și să profite de tine.

Încearcă să te rezumi la anumite reguli și spune mereu cu sinceritate care sunt așteptările tale, indiferent cât de greu îți este să faci asta. Dacă nu procedezi în acest fel, atunci subalternii tăi nu te vor mai respecta și autoritatea ta va dispărea în timp.

Bun, tocmai ți-ai dat seama de greșelile făcute, dar întrebarea este: cum recâștigi respectul angajaților? Da, este un lucru greu de făcut și este nevoie de multă răbdare. Pentru început, trebuie să recunoști că există o problemă și că este nevoie să fie făcute unele modificări. Fii pregătit pentru diferite discuții și așteaptă să primești feedback. Poate că nu îți va plăcea ce vei auzi, dar asta dovedește că ești interesat de ceea ce se întâmplă în jurul tău.

În al doilea rând, ai nevoie de un plan. Prezintă-le angajaților tăi un plan cu schimbările pe care vrei să le faci în companie. Asta înseamnă să precizezi toate regulile care se schimbă atât pentru tine, cât și pentru restul. Gândește-te ce poți faci pentru a fi respectat și oferă-le angajaților tăi șansa de a se simți independenți oferindu-le câteva proiecte de care să se ocupe.

În ultimul rând, nu uita să explici cu claritate totul! Fii profesionist și precizează că performanțele slabe nu vor mai fi trecute cu vederea și că fiecare trebuie să respecte toate legile impuse de către companie.

Mulți liderilor încearcă să ajungă în vârf distrugând tot ce le iese în cale, adică impunându-și autoritatea în fața celorlalți. Totuși, acești oameni ajunși pe acel piedestal la care au visat, devin paranoici și cred că vor apărea alte persoane care vor încerca să-i doboare. Uneori, acești antreprenori își dezvoltă un complex de impostori din cauza nesiguranței de a nu fi destul de buni pentru funcția ocupată și din cauza fricii că lumea va afla adevărul despre ei.

Toate aceste gânduri pot face un șef vulnerabil, asta duce la greșeli mari, poate chiar la probleme in justitie. Tu nu trebuie să fii așa pentru că tu ai șansa de a realiza la timp ceea ce faci și cum acțiunile tale afectează angajații și firma pentru care ai luptat mulți ani să o clădești.

Înainte de a încheia acest articol, o să te sfătuim un ultim lucru: respectă, dacă vrei să fi respectat! Recunoaște că există una sau mai multe probleme în afacerea ta și nu te grăbi să dai vina pe angajați. Analizează-te, fii atent la cum reacționezi și nu judeca prea aspru lumea. Este greu să fii un lider bun, un lider de succes, dar este posibil și totul ține de felul în care comunici cu angajații tăi!