Ți-e frică de competiție? Lasă temerile la o parte și ocupă-te de afacerea ta!

competitie

Faptul că ai mai multă informație la dispoziție nu este un lucru chiar atât de bun precum ai crede. Durează doar câteva secunde să îți compari afacerea sau visul tău cu ceva ce deja există și internetul este singurul care te poate ajuta sau care îți poate distruge proiectul la care ai muncit luni întregi.

Acum câțiva zeci de ani, poate nici măcar nu ai fi știut dacă cineva din orașul tău a pornit o afacere pe aceeași idee ca a ta. Acum o simplă căutare pe Google îți poate dezvălui sute de alte persoane care fac exact același lucru pe care vrei tu să-l faci și poate se descurcă mai bine decât ai fi sperat să o faci tu. Singura persoană care te poate trage înapoi ești tu, pentru că nu te oprești din făcut comparații!

Totuși, nu poți evita aceste lucruri, pentru că nu poți schimba faptul că internetul face parte din viața ta. Însă poți să îți continui ideea de afacere și poți să îți îndeplinești visul în ciuda acelui “zgomot” online, în ciuda comparațiilor și a competiției care îți dau târcoale. Trebuie să înțelegi că existența unor produse sau servicii competitive pe piață este vitală și nu este un lucru rău. De ce?

 Aproape orice idee bună a fost deja “construită”

De multe ori, există șanse mari ca ideile tale să fi fost deja încercate, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți. Poate sunt alte unghiuri din care poți să privești totul, poate că eșecul altora te poate învăța anumite lucruri sau poate că proiectul tău se poate transforma în ceva mai bun dacă urmărești competiția.

 Poate să fie un lucru pozitiv faptul că unii antreprenori s-au gândit că ideea respectivă a fost destul de bună pentru a fi pusă în aplicare. Probabil că firma respectivă a făcut multe cercetări înainte de a lansa produsele sau serviciile respective. Profită de acele studii efectuate și nu mai da bani pe aceleași lucruri. Treci la pasul următor și nu mai pierde vremea!

Totuși, este destul de greu să-ți dai seama ce nu a mers bine. Poate să fie vorba fie de prețuri prea mari, clienți care nu au înțeles exact serviciul respectiv sau poate că tehnologia nu a fost destul de dezvoltată la momentul potrivit. Important este ca tu să îți dai seama unde nu s-a procedat cum trebuie și să nu repeti aceleași greșeli.

Nu poți copia motivația competitorilor!

Poti, de ce nu, să copiezi site-ul sau modul în care rivalii tăi pun în aplicare ideile, dar nu le poți copia motivația. Dacă urmărești drumul spre succes parcurs de altă companie și dacă vrei să faci la fel, nu vei avea parte de ceea ce vrei cu adevărat. Este simplu până la urmă: dacă îți deschizi o afacere doar pentru că cineva înaintea ta a avut succes și îți dai seama că este prea multă muncă, atunci vei renunța repede.

 De exemplu. Dr. Pepper, acea băutură carbogazoasă de care cu siguranță ai auzit sau chiar gustat, a apărut pe piață cu un an înainte de Coca-Cola. De la momentul lansării, compania a avut parte de mulți competitori care au încercat să imite design-ul sau chiar gustul produsului. Aproape 120 de ani mai târziu, Dr Pepper face mai mult decât să reziste pe o piață plină de competitori și nu renunță nici măcar în fata Coca-Cola. Asta este ceea ce contează: indiferent de cât de puternică este competiția, dacă tu crezi cu adevărat în compania ta, atunci vei face tot posibilul pentru a a avea succes.

Totuși, cum poți să scapi de capcana comparației, de acele dubii enervante care îți spun că nu ești destul de bun pentru a continua și pentru a-ți îndeplini visul?

1) Nu compara “începutul” tău cu “mijlocul” altcuiva!

Dacă te afli la început de afacere, nu te compara cu acele companii care lucrează de ceva timp în domeniul respectiv și care au deja experiență.

De exemplu plantezi un copac în curte și peste trei ani mai plantezi încă unul. Ideea este că tu nu îi vei compara și nu te vei întreba de ce unul este mai înalt sau de ce unul se dezvolta mai greu. De ce? Simplu: tu vei înțelege automat de ce nu trebuie să îi compari pentru că tu vei știi că unul este plantat mai târziu decât celălalt și că în timp va crește și el la fel de mare.

2) Ești destul de bun!

Unii oameni insistă să creadă că nu sunt destul de buni, că ideile lor nu sunt importante sau că nu au nimic de arătat ca oameni de afaceri. Mai pe scurt, dacă cineva are aceleași idei ca ale tale, ai putea fi tentat să crezi că îți fură o parte din succesul pe care tu îl meriți.

Te înșeli! Dacă lucrurile ar funcționa așa, atunci pe lume ar exista doar un fotograf, doar un actor, doar un doctor, doar un antreprenor etc. Realitatea este că există destule oportunități pentru toată lumea și nu te obligă nimeni să respecți anumite legi când îți deschizi o afacere. Nimeni nu îți poate spune ce și cum să faci și mai ales, nimeni nu îți poate fura succesul deoarece tu trebuie să îl creezi.

3) Concentrează-te pe sărbătorirea propriilor succese, nu pe a fi descurajat de victoriile altora!

De multe ori, ai tendința să îți compari eșecurile cu succesul altora. Dacă te chinui să îți crești propria afacere, îți va fi ușor să te compari cu ce fac alții. Asta se întâmplă de multe ori în partea de Social Media pentru că nu este greu să te uiți la profilul de LinkedIn de Facebook a unei persoane. Însă toate acele detalii abia dacă arată cine este acel om cu adevărat sau cum îți dorește să fie viața lui; toate cuvintele înșirate de pe un profil de pe o rețea de socializare nu te ajută să afli cum este viața acelei persoane cu adevărat.

Închide pagina de Facebook și concentrează-te pe afacerea ta! Sărbătorește succesul de care ai parte, indiferent cât de neimportant pare pe moment

4) Urmează drumul pe care l-au bătătorit competitorii tăi

Nu este nevoie să fii invidios pe competitorii tăi în momentul în care realizezi că au format drumul pe care tu vrei să-l urmezi pentru a ajunge mai ușor la succes. În loc să te compari cu acești oameni, mai bine îi studiezi și înveți din greșelile lor.

Ca antreprenor, vrei să privești fiecare proiect cu o minte de începător. Pentru a putea face asta, trebuie să înveți constant lucruri noi de la competiția ta. Ce îți place la ceea ce fac rivalii tăi? Cum își atrag clienții? Ce fel de feedback primesc? Cum ai putea face serviciile tale mai bune? Ce ai face diferit?

5) Termină cu scuzele și apucă-te de treabă!

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știi este că indiferent de câte dubii și emoții ai legate de visul tău, trebuie să începi la un moment dat. Simți că există cineva mai bun decât tine? Obișnuiește-te cu asta pentru că s-ar putea ca acest sentiment să nu dispară vreodată. Acceptă-l și oferă-ți șansa de a fi cât de bun poți.

Până la urmă, nu se merită să te lași prins în capcana comparației. Vei rămâne în urmă dacă faci asta și va fi doar o altă scuză pe lista ta lungă pentru a nu lăsa lumea să se bucure de talentul tău. Nu lăsa frică să te oprească din a fi bun la ceva și din a face lucruri mărețe!