Transformă-te într-o stea a blogosferei!

blogosferaDe fiecare dată când accesezi internetul vei descoperi că un nou blog a apărut la orizont. Dacă pentru oamenii politici și artiști blogosfera reprezintă o modalitate ideală de a câștiga un plus de imagine, pentru milioanele de anonimi din mediul virtual, blogul reprezintă o modalitate de a se face cunoscuți, de a-și promova afacerea și de a câștiga niște sume de bani, deloc de lepădat în unele cazuri. Să fii blogger nu este foarte greu. Trebuie doar să îți faci un blog și să postezi zilnic câte o știre, un eveniment din viața personală, o poză sau un clip. Dar, să devii o stea a mediului online nu este chiar atât de ușor. Ești dornic să afli care este rețeta magică aplicată de bloggerii de succes? Să vedem ce au de spus veteranii blogosferei precum Thomas Hynes, Janine Warner sau Mary Jaksch.

Fii răbdător!

Mulți bloggeri faimoși spun că succesul lor se datorează în principal, unei calități pe care rar o întâlnim la oamenii lumii contemporane, setați de regulă pe comanda  „repede înainte”. Această trăsătură de caracter atât de prețioasă este răbdarea. Un blog devine valoros în timp. Miile sau chiar milioanele de vizitatori nu pot apărea peste noapte sau de la o postare la alta. Mulți își abandonează blogurile proaspăt începute deoarece, după cinci sau șase luni au foarte puțini vizitatori, care de regulă sunt persoane din sfera lor de cunoștințe. Într-adevăr, este destul de frustrant să scrii despre întâmplări extraordinare, să expui idei revoluționare și nimeni să nu aibă nici măcar o reacție anemică. Te simți cam abandonat în blogosferă.

Important este să nu te lași învins și să nu uiți de ce au fost create blogurile în primul rând. Scopul inițial al acestora a fost acela de a-i ajuta pe proprietarii lor să mențină contactul cu persoanele dragi, aflate la mare distantă  acest lucru petrecându-se în perioada premergătoare rețelelor de socializare. De asemenea, blogurile puteau fi utilizate pe post de jurnale online, unde sub protecția anonimatului bloggerii puteau să își împărtășească chiar și cele mai intime trăiri. Așadar  fii răbdător, așează-te în fața computerului și pentru început scrie ca să te distrezi sau ca să te simți mai bine și nu ignora următoarele reguli de bază ale blogosferei.

Abordează subiecte care îți sunt familiare și te pasionează cu adevărat

La fel ca și în viață reală, nu poți să ai succes dacă nu pui suflet în ceea ce faci. Scrie condus de sentimente, nu de rațiune  Într-adevăr, subiectele de can-can atrag, la fel și moda sau articolele despre ultimele tipuri de gadget-uri și jocuri în rețea, dar cum poți să scrii din inimă despre o temă care îți este complet străină sau care  te scoate din sărite? Fiecare postare, comentariu sau articol trebuie să fie autentic, să cuprindă o părticică din tine și să îți ilustreze personalitatea. Nu scrie doar pentru că așa trebuie, ci pentru că este ceea ce îți dorești! Dacă vrei să primești, trebuie în primul rând să dai!

Creează-ți propriul stil de scris

Nimeni nu se așteaptă să scrii asemeni unui scriitor profesionist sau precum un ziarist demn de premiul Pulitzer. Încearcă să scrii într-o manieră atractivă, care să corespundă felului tău de a fi. Mulți oameni se ascund în spatele cuvintelor, încercând să pară ceea ce nu sunt. Scrie așa cum vorbești în realitate. Majoritatea blogurilor sunt redactate într-o formă conversațională  pentru a stabili o conexiune între blogger și vizitatorii săi. Dacă nu ai un simț al umorului dezvoltat, nu are rost să scrii într-o manieră hazlie deoarece cititorii își vor da seama că tonul tău este forțat  Dacă în viața de zi cu zi vorbești simplu, fără a-ți împăna propozițiile cu expresii pompoase, fă același lucru și pe blogul tău și vei fi mult mai apreciat, decât dacă încerci să impresionezi prin vocabularul tău elevat. Evident, trebuie să respecți anumite reguli de bun simț  dar ca să fiu sinceră există și bloguri scrise într-un limbaj destul de dur dar care își au fanii lor. Mediul virtual funcționează după reguli similare celor din lumea reală. Fii tu însuți și vizitatorii vor veni.

Sfat de la experți: când scrii imaginează-ți că vorbești cu un prieten sau cu un membru al familiei; cuvintele și expresiile potrivite îți vor veni mult mai ușor în minte dacă faci acest mic exercițiu de imaginație.

Sfat de la experți: titlurile articolele trebuie să fie cât mai atractive; dacă reclama vinde un produs, atunci titlul vinde un articol; poți să ai un conținut deosebit, care să rămână complet ignorat din cauza unui titlu banal care nu transmite nimic cititorului

Sfat de la experți: evită utilizarea diatezei pasive și folosește de regulă pronumele „eu” sau „noi”

Nu scrie doar pentru tine   

Chiar dacă scrii despre pasiunile tale, este important să ai mereu în vedere și dorințele cititorilor tăi. Încearcă să le oferi în permanență ceva nou, ceva util, ajutându-i cu diverse sfaturi sau făcând apel la experiența ta de viață  Chiar dacă scrii despre tine, cititorul trebuie să se identifice cu experiențele tale, să le considere ca fiind ale lui. Problemele tale devin problemele lui și invers. Un conținut de calitate, unic şi care oferă o nouă perspectivă chiar și asupra unor subiecte îndelung dezbătute pe mii de bloguri, te va ajuta să te afirmi și să ieși la luminile rampei. Oferă-le zilnic cititorilor tăi ceva nou, deoarece postările intermitente, la distanță de câteva zile, sigur îți vor crea o reputație de persoană neserioasă.

Bineînțeles, că trebuie să ai măcar câteva cunoștințe de marketing virtual dar nu trebuie să devii obsedat de acestea. Nimeni nu va aprecia un text scris într-o manieră forțată  creat doar de dragul de a urca câteva poziții în clasamentul motoarelor de căutare. Dacă faci acest lucru, vei fi în cele din urmă sancționat chiar de respectivele motoare, prin pierderea poziției pentru care ai luptat atât. De asemenea, numărul vizitatorilor va scădea, dar cel mai grav este că îți vei pierde credibilitatea.

Comunică cu vizitatorii blogului tău

Blogging-ul este o activitate de succes deoarece presupune interacțiune între proprietarul blogului și vizitatori. Niciun comentariu nu trebuie ignorat, chiar și cele critice sau răutăcioase. Cere părerea cititorilor cu privire la diverse probleme și implică-i în discuții și dezbateri. Blogurile de succes oferă vizitatorilor posibilitatea de a participa la diverse concursuri, jocuri sau chestionare online. Poșta electronică și conturile create pe diverse rețele sociale nu trebuie ignorate, ci actualizate în permanență.

Să îți croiești un drum în blogosferă nu e tocmai ușor dar să nu uităm ce a spus Richard Melman: „Este dificil să fii cu 100% mai bun decât concurenții tăi, dar poți să fii cu 1% mai bun decât ei în sute de feluri”.