Trucuri pentru a studia mai bine, mai repede si cu mai putin stres!

Studiul nu reprezinta doar o singura sarcina de indeplinit, ci mai multe. Te-ai confruntat pana acum de nenumarate ori cu situatia in care a trebuit sa inveti ceva nou intr-un timp record sau pur si simplu sa inveti ceva care nu iti facea o deosebita placere. Sau poate pur si simplu iti face o deosebita placere sa iti dezvolti cultura generala citind din mai multe domenii, insa nu ai reusit sa retii prea multe din tot ceea ce ai lecturat. Hmm..cateodata este chiar frustrant, stiu!

Fie ca vrei (trebuie) sa memorezi tot dintr-o anumita disciplina, pentru examenul vietii tale de exemplu, fie ca esti doar un amator care doreste sa mai dobandeasca cateva cunostinte, ai cu siguranta propriul stil de invatare care se evidentiaza prin anumite preferinte ale tale.

Nu ar fi just sa spun ca exista un instrument corect de invatare, ci mai degraba toate instrumentele de invatare sunt corecte atata timp cat le adaptezi in functie de personalitatea ta. Cel mai bun sfat ar fi acela de a alege din toate instrumentele de invatare, pe acelea care se muleaza perfect pe nevoie si dorintele tale, pentru ca la final sa obtii cel mai bun rezultat cu putinta.

Iata ca si astazi vin in ajutorul tau, dar si al meu, reamintindu-mi aceste instrumente de invatare care mi-au fost de mare folos candva si imi sunt si in continuare. Tocmai de aceea, imi doresc mai mult ca oricand sa ti le ofer si tie aici:

-vizualizeaza.

S-a dovedit stiintific ca memoria vizuala este una puternica, care te ajuta sa retii atat imagini, cat si asezarea cuvintelor intr-un anumit spatiu. Daca ai o anumita afinitate pentru imagini, fotografii in mod special, o buna idee ar fi aceea ce a insera un text abstract pe care il ai de retinut in cadrul imaginii respective. Vei observa ca vei avea rezultate uimitoare.

-repetitia, mama invataturii.

Eu nu sunt chiar un fan al acestei metode de invatare, insa am constatat in schimb ca este destul de eficienta. Merge de minune atunci cand ai putin timp la dispozitie si trebuie sa memorezi notiuni exacte. Repeta, repeta si iar repeta pana cand te vei simti pregatit sa folosesti informatia respectiv. -creeaza conexiuni.

O metoda eficienta in cazul in care ai de invatat un teanc mare de informatii si nu ai timpul necesar pentru a le studia, este aceea de a cauta sa creezi legaturi intre informatii. Astfel, realizand un fel de schema pentru toata informatia pe care o ai de studiat, iti va fi usor ulterior sa iti amintesti fiecare dintre acele notiuni invatate.

-asociaza metafore.

Este o metoda care nu functioneaza la toata lumea, insa esti responsabil sa o incerci la tine, sa vezi daca functioneaza. Cand ai de memorat o informatie exacta, poti asocia anumite cuvinte cu…metafore, in ideea de a retine mai usor notiunile respective, de a le asocia cu ceva.

-ia-ti notite.

Exact asa cum procedai, sau ar fi trebuit sa procedezi si in facultate. Este o metoda de invatare foarte eficienta, pentru ca atrage dupa ea si memoria vizuala de care iti vorbeam la inceput. Noteaza-ti toate informatia pe care doresti sa o retii, iar astfel iti vei forma din start si o imagine vizuala asupra informatiei tale..