Tu ai un plan de rezervă ?

planA risca, sau a fi mai degrabă rezervat, a investi mult în orice plan al vieţii ori a păstra resurse pentru vremuri mai sumbre, a prognoza în detaliu acţiunile pe termen ceva mai lung ori a trăi clipa din plin, PREZENTUL fiind cuvântul de ordine ?

Iată dileme pe care le întâlnim des în discuţiile cu prietenii, cu partenerii de afaceri ori cu propria conştiinţă.

Lumea în care trăim şi care se mişcă cu viteza luminii e mai degrabă neprietenoasă calculelor si planurilor noastre minuţioase şi pe termen lung.

Goana cu care ne mişcăm şi toată evoluţia societăţii moderne ne îndeamnă mai degrabă la a ne dezvolta abilităţile necesare pentru a ne putea adapta din mers la schimbări şi viraje indiferent dacă le impunem noi ori ne sunt impuse de organizaţia în care lucrăm sau de oamenii din jurul nostru.

Se pare că mai important e să avem ceva opţiuni şi calităţi de a le transpune în practică decât un plan trainic mai ceva ca Marele Zid Chinezesc pentru a ajunge la succesul mult visat.

Am întâlnit oameni atât de abili şi norocoşi, care aflându-se pe marginea prăpastiei au reuşit să se reabiliteze rapid şi s-o apuce pe un drum ascendent deşi nu aveau niciun plan de rezervă… dar am întâlnit şi persoane extrem de cerebrale care au avut consolidate strategii puternice să-şi atingă visurile şi chiar au reuşit prin muncă şi dăruire continuă. Şi în sfârşit am întâlnit oameni foarte calculaţi din această ultimă categorie ale căror planuri au eşuat şi n-au mai ajuns pe piscul visat…

Tu din ce categorie faci parte? Eşti mai degrabă calculat şi prudent ori temerar şi-ţi place riscul ? Ai ceva opţiuni de care să te agăţi în momentele în care dai piept cu eşecul ? Indiferent din ce categorie faci parte, sau ce zodie eşti ( ca sa-i răsfăţăm puţin pe astrologi) citeşte aceste câteva sfaturi din puţul gândirii… Ar putea sa-ţi folosescă în diverse ipostaze ale vieţii !

Planurile pe termen scurt şi mediu sunt esenţiale, iar cele pe termen mai lung sunt opţionale! Haideţi să fim sinceri, cum am putea să trăim cât de cât organizat şi firesc dacă n-am fi siguri că luna următoare avem bani suficienţi ca să ne plătim facturile, chiria ori şcoala copilului ? Putem însă să mergem liniştiţi mai departe dacă nu vom avea resursele finaciare necesare pentru mult dorita călătorie în Maldive. Asta nu înseamnă să nu economisim pentru acest ţel dar dacă nu ne iese nu-i chiar o nenorocire să ajungem undeva mai aproape, la malul mării, alături de cei pe care îi îndrăgim.
• E bine să ai ceva opţiuni ca să te poţi replia rapid dacă eşecul ţi-a bătut la uşă. Dacă n-ai avut succes într-o activitate, asta nu înseamnă că toate planurile şi proiectele tale au fost greşite. Alege din ele pe cele care sunt viabile în continuare, renunţă rapid la cele care te-au tras în jos şi alcătuieşte-ţi un nou plan de bătaie. Alege următoarea opţiune care să te ducă în acelaşi loc. Identificarea ei poate să nu fie chiar uşoară dar mai bine îţi iei un moment de respiro ca s-o poţi desluşi decât să te arunci din nou în muncă acţionând în derivă. Luciditatea e foarte importanta !

• Ai grijă pe cine îţi iei tovarăş de drum pentru planul care s-a născut în mintea ta ! Ştim cu toţii cât de important e anturajul în care ne învârtim ca să ajungem la succes. Echipa are rol vital, dar dacă realizăm că oamenii cu care lucrăm nu sunt cei mai potriviţi în rolul desemnat mai bine avem curajul să-i înlocuim sau chiar să preluăm noi înşine munca lor. Împărţirea responsabilităţilor e esenţială pentru succesul unui plan de afaceri sau al unuia familial când trebuie să susţinem pe cineva apropiat ca să ia un examen, o diplomă, ori să fie recunoscut.

Gândeşte pozitiv şi nu dispera ! Viaţa noastră e alcătuită apriori din succese şi insuccese, din suişuri şi coborâşuri. E clar că dacă nu am mai şi cădea gustul victoriilor n-ar mai fi atât de intens. Important e să ne ridicăm şi să mergem mai departe cu lecţiile mai învăţate, cu voinţa mai călită şi cu planurile de rezervă scoase de la naftalină. Există mereu un plan B pe care să-l putem accesa!

• Este minunat ca planurile noastre de rezervă să nu fie doar teoretice ! Tendinţa generală este ca planurile noastre secunde să fie doar creionate în minte sau păstrate doar ca pe o poveste pe care o citim copiilor seara înainte de culcare. Bine ar fi să avem şi ceva concret în planurile noastre de rezervă : o mică activitate desfăşurată în paralel cu cea principală, un loc în computerul personal în care să fie sistematizate ideile de acţiune, câteva persoane cu care să fi discutat deja de acestă următoare opţiune, resurse financiare identificate care să poată susţine puntea dintre eşec şi viitorul „atac”.

• Care este cu adevărat momentul în care trebuie să ne gândim la planul de rezervă ? De multe ori ne grăbim să tragem concluzia că am eşuat şi că e nevoie de o nouă direcţie. Un drum către dorita victorie poate fi presărat şi cu multe obstacole dar asta nu înseamnă neapărat că planul nostru nu a fost bun. E bine să renunţăm doar când balanţa înclină mai mult spre eşecurile intermediare decât spre succesele parţiale.

Vă doresc ca planurile voastre de rezervă să existe totuşi, dar să vă găsiţi din ce în ce mai rar în situaţia de a le folosi. Evoluţia înseamnă să învăţăm care sunt cele mai bune căi de a ajunge la succes fără a mai fi nevoiţi să facem schimbări majore în drumul către acest ţel. Proporţia dintre prudenţă şi risc pare a fi o cheie vitală a omului zilelor noastre. Dacă o găsiţi pastraţi-o cu grijă la loc sigur.

Ruxandra David