TU cum faci fata stresului?

In acest articol am sa ma includ si pe mine si nu am sa ma mai refer numai la TINE. Voi vorbi de noi..eu, TU și alti oameni ca noi. Am ales acest lucru pentru ca ma face sa ma simt si mai aproape de TINE. Sa fim ca o mare familie de membri care se ajuta intre ei. Am ales sa scriu un articol despre stres, pentru ca in ultima perioada am avut de a face din ce in ce mai des cu acest fenomen.

Ei bine..

Oamenii care stiu cum sa faca fata stresului, reactionand repede si eficient, sunt si cei mai sanatosi, cu risc scazut de afectiuni psihice si emotionale, au o imunitate crescuta la boli si infectii si gandesc mai limpede. Un pic de stres este sanatos. Provocarile sunt ocazii pentru a triumfa, a invata si a ne dezvolta. Dar cateodata linia dintre nivelul de stres care ne incurajeaza sa excelam si prea mult stres care ne ucide lent este foarte subtire. Fiecare dintre noi trebuie sa gaseasca acest echilibru.

In cele mai multe cazuri, noi provocam singuri stresul. Noi decidem cat de ocupati vrem sa fim. Noi alegem daca vrem sa fim sau nu furiosi sau tristi. Noi decidem ce este important in viata noastra la un moment dat. Fiecare dintre noi are solutia lui: totusi, primul pas este sa admiti ca iti controlezi singur propria viata si alegi ce trebuie sa fie stresant.

Iata cateva recomandari pentru a folosi stresul in favoarea noastra: 

  1. Asuma-ti raspunderea. Stresul este reactia pe care o ai in fata unei situatii, nu situatia in sine. Stresul nu ti se intampla tie. Nu esti o victima. De tine depinde cum sa alegi sa reactionezi la o situatie potential suparatoare.

  2. Stabileste prioritatile. Daca stresul este provocat de o viata haotica, a venit vremea sa o simplifici. Aseaza-te, ia un creion si o hartie si fa o lista de prioritati. Ce este mai important pentru tine acum? Ce inseamna cel mai mult in viata ta? Prioritatile in viata, la un anumit moment si loc, trebuie sa fie acelea carora sa le dedici timpul tau si e de dorit sa o faci cu placere.

  3. Daca un lucru nu este important si urgent, lasa-l deoparte. Cand apare un lucru, o problema sau un eveniment in viata ta, intreaba-te: “Cat de important si urgent este acest lucru si daca va mai fi la fel de important peste sase luni?” Daca raspunsul este da, grabeste-te sa rezolvi problema. Daca nu, nu mai consuma energie valoroasa pentru nimicuri. Controleaza zilnic daca lucrurile corespund realitatii si nevoilor tale.

  4. Evita un lucru sau negociaza-l. Acestea sunt optiunile pe care le ai atunci cand apare o problema in viata. Evitarea stresului inseamna si sa-l previi. De exemplu, gandeste-te inainte sa spui “da” anumitor solicitari.

  5. Exerseaza increderea in timp. O mare parte din stresul vietii noastre moderne este legata de timp. Avem sentimentul ca ne grabim, chiar si atunci cand nu-i asa. Inlocuiti expresia: “Nu-mi ajunge timpul” cu alta, de exemplu cu: “Am timp suficient si totul se desfasoara perfect”. O sa fi surprins sa vezi cum lucrurile incep sa se aseze. Daca iti simplifici viata ai incredere ca ai timp suficient, iar asta te va ajuta sa incetinesti ritmul si sa te bucuri mai mult de viata.

  6. Ai grija de tine. Oamenii care mananca sanatos si fac miscare in armonie cu mostenirea lor genetica fac mai bine fata stresului cotidian.

  7. Relaxeaza-te si razi cat mai mult. Reactia de relaxare produce organismului efectul opus al raspunsului la stres, dar nu il inlatura automat. Trebuie sa il cultivi, planificand momente de relaxare in programul zilnic. Daca petreci timp in afara, in natura, cu familia si cu prietenii, acest fapt poate sa iti creeze un sentiment de pace asociat cu relaxarea. Rasul suprima eliminarea hormonilor stresului, relaxeaza muschii, imbunatateste respiratia si circulatia sangelui si oxigeneaza sangele. Meditatia, exercitiile de relaxare, yoga si respiratia adanca pot ajuta corpul sa se relaxeze.

Viata este un drum fara intoarcere. Fiecare moment care trece este pretios, numai si pentru faptul ca nu se va intoarce niciodata. In timp ce citesti acest paragraf, ti se scurge printre degete un minut din viata. Daca le ignori sau te grabesti sa traiesti clipa, o sa ajungi sa-ti risipesti propria viata. Stresul iti paralizeaza viata si ti-o scurteaza cu ani pretiosi.

Revendica-ti sananatea, recastiga-ti pasiunea de a trai si respira bucuria fiecarei clipe din viata ta, folosind reactia la stres in favoarea ta.