Tu ştii să te impui în mod decent dar eficient ?

Lion_vs-catProbabil ai rămas de multe ori fascinat de câtă putere de a se impune au unii oameni, şi ori i-ai considerat prea duri sau autoritari ori i-ai admirat sincer pentru magnetismul cu care îi atrag şi influenţează pe cei din jur. Poate ţi-ai făcut chiar scenarii despre puterea ta de a te impune, la o şedinţă, într-o poziţie managerială de top ori într-un context mai domestic, faţă de familie, cunoştinţe sau prieteni.

Se pare că recunoaşterea nevoii de a te impune ori a fi mai autoritar este primul pas decisiv spre reuşită, şi aproape oricine poate escalada această culme dacă învaţă cum să procedeze. Vă invit să desluşim împreună care ar fi căile spre acest succes atât de dorit în zilele noastre : să reuşeşti să fii ascultat, înţeles şi, de ce nu, urmat !

Dar înainte de a porni la drum trebuie să observi care este temperamentul tău nativ şi să fii conştient de obstacolele specifice personalităţii tale ca să poţi deveni o persoană mai autoritară. Oamenii puternici sunt deseori consideraţi a fi excesiv de autoritari pentru că ei posedă o tehnică şi o stăpânire de sine perfectă, fără nicio reţinere, atunci când trebuie să-şi exprime punctul de vedere. Pe de altă parte, cei timizi trăiesc de multe ori cu falsa impresie că pentru a se impune ar avea nevoie de o siguranţă de sine pe care ei nu o vor putea atinge niciodată. Se pare că nici una dintre aceste două ipostaze nu este perfect adevărată şi veţi vedea de ce.

Spuneam că înainte de toate e bine să vedem cărui tip comportamental aparţinem, adică să ştim dacă avem o tendinţă naturală spre pasivitate ori spre agresivitate.

Dacă tendinţa noastră naturală este spre pasivitate nu va fi nevoie să te împotriveşti naturii tale ci ceea ce trebuie să faci este să devii mai puternic, mai stăpân pe tine şi să nu-ţi mai faci permanent griji despre cum te văd alţii, ori ce gândesc cei din jur despre tine. Modificarea comportamentului tău pasiv va avea ca efect modificarea atitudinii tale faţă de acţiune, căci nu vei mai evita să iei decizii şi apoi să le materializezi. Vei vedea cum rodesc în tine idei preţioase care îşi vor găsi căile spre împlinire. Este un prim pas esenţial spre a te putea impune într-o manieră constructivă.

În schimb, dacă tendinţa ta naturală este spre agresivitate, trebuie să încerci să-ţi educi forţa şi duritatea pentru a îndulci modul în care îi abordezi pe ceilalţi. Totuşi, în tine se zbate o forţă motivaţională mult mai mare faţă de cei pasivi pe care e bine să nu o înăbuşi fără rost. Trebuie să înveţi s-o ţii în frâu, s-o modelezi şi s-o cizelezi ca să reuşeşti să anulezi frustrarea şi nemulţumirea celor din jur care te-ar putea vedea prea autoritar.

Oricum ai fi, e important să înţelegi avantajele de a ştii să te impui, într-o manieră decentă, iar din momentul în care vei reuşi să-ţi înăspreşti ori să-ţi îndulceşti comportamentul, ţi se va părea mult mai simplu:

• să-ţi expui punctul de vedere într-un fel care să-i determine pe oameni să acţioneze ori să-şi modifice hotărârile, toate acestea fără resentimente ori ranchiună;

• să-ţi exprimi opiniile proprii astfel încât cei din jurul tău, chiar dacă nu sunt de acord cu ele într-o primă fază, să le considere demne de luat în seamă ca pe nişte alternative preţioase ;

• să refuzi să faci ceva ce nu vrei, într-un mod care să nu-i ofenseze pe cei pe care îi refuzi.

Care sunt primele semne că ai învăţat să te impui mai uşor, deci că ţi-ai sporit autoritatea ?

– În primul rând e bine să admiţi că ai defecte ca toţi cei din jur, iar conştientizarea lor şi dorinţa clară de a le corecta indică că ai devenit mai sigur pe tine.

– Dacă te suprinzi făcând complimente dar şi primindu-le pe ale altora într-un mod cât mai natural atunci vei vedea că acest lucru îţi va permite să-ţi dezvolţi încrederea în tine şi îi vei face şi pe cei din jur să se simtă mai bine.

– Să porţi conversaţii plăcute, deschise cu interlocutorii tăi, alungându-le orice stânjeneală şi făcându-i să se simtă în largul lor – acest lucru va face comunicarea mai uşoară !

– Să-ţi exprimi sincer sentimentele pozitive cu privire la acţiunile şi ideile altora admiţând că poţi învăţa ceva bun de la oricine.

După ce vei fi reuşit să urci trepte importante spre a găsi căile de a te impune şi din momentul în care vei înţelege ce putere uriaşă îţi poate conferi temperamentul autoritar, viaţa ta va deveni mult mai productivă.

Dacă înclinaţia ta nativă este spre pasivitate beneficiile pe care ţi le va aduce autoritatea nou-câştigată ar putea fi rezumate astfel:

• Îţi va fi mai uşor să ceri altora să facă ceea ce doreşti iar consecinţa va fi că vei rezolva mai multe probleme ;

• Îi vei determina pe ceilalţi să ţină seama de opiniile tale ;

• Va spori încrederea în tine ;

• Vei fi capabil să spui şi „nu” şi să rezişti presiunilor din exterior fără să cedezi;

• Vei simţi că părerea ta are valoare şi prin materializarea ei, efect asupra altora ceea ce-ţi va conferi încredere în abilităţile proprii de a te putea impune ;

În cazul celor cu înclinaţie nativă spre agresivitate, avantajele înlocuirii agresivităţii necontrolate cu autoritatea educată ar putea fi sintetizate aşa:

– Îţi vei putea atinge scopurile folosind mai puţină energie, deci vei obţine rezultate mai bune într-un mod mai calm, mai puţin frenetic ;

– Vei obţine mai multe de la cei cu care lucrezi fiindcă le vei respecta mai atent drepturile şi vei fi mai atent la opiniile lor învăţănd totodată şi pentru sine ;

– Vei avea mai mult timp liber şi vei putea rezolva mai multe probleme pentru că vei obţine cooperarea celorlalţi.

După toate acestea, trebuie să înţelegem că nu există reţete miraculoase de a deveni nişte persoane autoritare dar există posibilităţi multiple de a deveni mai autoritari dezvoltându-ne relaţiile sociale. Pentru a putea să ne impunem e nevoie de adoptarea unei anumite atitudini şi viziuni asupra relaţionării noastre cu cei din jur. Punându-le zilnic în practică, calea spre impunere va veni apoi oarecum natural, dar şi în acest caz perseverenţa şi implicarea par a fi esenţiale. Şi să nu uităm că e minunat să folosim pentru atingerea scopurilor noastre, cele mai inteligente şi nobile metode care să ne conducă spre succes făra a ne păta demnitatea.

Ruxandra David