Un alt mod de a obţine succesul în afaceri – Compania ca o armată

wang jianlin

Wang Jianlin este cel mai bogat chinez din lume şi, ca orice om de succes, are povestea lui, dar şi propriile reguli. Îmbogăţit în special din real estate, a ajuns să cumuleze înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani peste 14 miliarde de dolari.

Faptul că vine dintr-o ţară în care economia şi mediul business sunt controlate de către stat face ca succesul lui Wang Jianlin să fie cu atât mai provocator. El este un exemplu despre cum poţi trăi în comunism adoptând reguli din capitalism – de altfel, o strategie pe care China o experimentează de mai mult timp.
Pe de altă parte, şi felul în care şi-a condus angajaţii este diferit faţă de cel din companiile occidentale. Unii ar spune că o asemenea abordare trebuie trecută mai degrabă la capitolul “aşa nu”. Alţii pot găsi şi elemente utile în practicile magnatului chinez, mai ales când vine vorba de penalizări sau bonusuri. Dar o să vedem puţin mai târziu despre ce este vorba.

Până una alta, este interesant de spus că Wang, proprietar al imperiului Dalian Wanda Group, a sărit în 2013, conform clasamentului alcătuit de Forbes, de pe locul 3 pe locul 1, înregistrând o creştere a averii de 8 miliarde de dolari în numai un an de zile. O sumă similară acesteia din urmă a investit într-un complex tip mini-Holywood, inaugurat anul trecut în septembrie.
În China, centrele comerciale Wanda Plaza sunt puncte de atracţie în 71 de oraşe. Dar acestea reprezintă doar o mică parte din Imperiul Wanda. Numai simpla enumerare a afacerilor lui Wang şi a domeniilor în care acesta are activităţi te lasă cu gura căscată. Să mai spunem doar că, în 2012, a devenit cel mai mare proprietar de cinematografe din lume cu circa 6.000 de săli de-a lungul Asiei şi Statelor Unite, iar “ofensiva” continuă, inclusiv în Europa şi China.

Dar cum a ajuns Wang Jianlin să obţină toate aceste lucruri?

Un start dur, o primă piatră de temelie spre succes

Wang Jianlin a avut o copilărie şi o tinereţe care, cu siguranţă, au jucat un rol important în evoluţia sa ulterioară. El s-a născut în vestul provinciei Sichuan, la graniţa cu Tibetul, şi a fost cel mai mare dintre cei cinci fraţi ai unei familii de militari. Tatăl său a luptat în Armata Roşie a lui Mao Zedong în campaniile din anii ’30, cât şi în ofensiva împotriva Japoniei din al Doilea Război Mondial.
Apelând la relaţiile tatălui, Wang s-a înrolat şi el la numai 15 ani în Armata Populară de Eliberare şi, cu toate că era doar un adolescent fragil, s-a supus cu stoicism celor mai aspre condiţii. Mărşăluia câte 1200 de kilometri prin zăpadă şi gheaţă cu povara grea a armei şi a echipamentului din dotare. El a povestit că, de multe ori, a fost nevoit să se bată pentru mâncare şi a trecut prin greutăţi aproape inimaginabile.

Wang a servit armata timp de 16 ani, până când, în anii ‘80, aceasta a fost redimensionată. Atât el, cât şi multe alte milioane de chinezi, au fost, cum se spune, “lăsaţi la vatră”. Apoi a lucrat, pentru o scurtă vreme, ca oficial guvernamental, dar a simţit că locul lui nu era acolo. Aşadar, s-a supus unei noi provocări. S-a angajat ca dezvoltator rezidenţial afiliat în oraşul port Dalian şi a făcut primii paşi ca om de afaceri. În 1992, a ajuns manager şi a schimbat numele companiei în Dalian Wanda. Începea astfel adevărata sa ascensiune.

De la mici investiţii la proiecte de miliarde

Se poate spune că principiul “picăturii chinezeşti” s-a aplicat în cazul lui Wang care şi-a dezvoltat afacerile din aproape în aproape, extinzându-le metodic, dar niciodată la întâmplare. Cel mai bogat chinez din lume a pus bazele afacerii lui cu 500.000 yuani (în jur de 130.000 de dolari, la valoarea cursului din 1988). Unul dintre businessurile care l-au propulsat pe bogatul chinez a fost investiţia în centre comerciale pentru clasa medie, căreia i-a pus la dispoziţie branduri de designeri, restaurante de top, baruri karaoke şi cinematografe moderne. A avut un mare succes cu aceste centre de shopping care au devenit extrem de populare. Câştigurile obţinute i-au permis să treacă într-o nouă etapă – vânzarea de apartamente şi sedii office din cadrul unor proiecte de anvergură, la preţuri premium. Cu sprijinul băncilor chineze, a devenit renumit pentru abilitatea sa de absorbi afacerile bănoase. Profitând de criza financiară care a dus la scăderea preţurilor la proprietăţi, a făcut achiziţii mari, de aproape un miliard de euro pe care le-a dezvoltat cu succes. Averea lui Wang a început să crească şi, curând, magantul devenea primul om de afaceri din China care deţine un avion privat.

Lecţia cea mai dură a lui Wang

Wang nu a ascuns faptul că au existat momente delicate în care ar fi putut să piardă totul.
Cea mai dificilă experienţă pe care l-a trăit-o ca om de afaceri a fost în anul 1993, când compania era însărcinată cu relocarea a aproximativ 6.000 de gospodării. În această perioadă a intervenit o schimbare fulminantă a politicii economice, aproape imposibil de imaginat şi de înţeles pentru un afacerist din Vest – guvernul a ordonat băncilor să oprească toate creditările dezvoltatorilor imobiliari și să ceară restituirea imediată a tuturor sumelor restante. Circa 70% din companiile imobiliare de la acea vreme au dat faliment. Wang a recunoscut mai târziu într-un interviu că presiunea pe care a simţit-o la adus pe patul de spital. “Am leșinat și a trebuit să îmi petrec o săptămână în spital la Beijing. A fost cel mai greu moment, dar am învățat o lecție mare. Ulterior au mai avut loc episoade în care guvernul a luat astfel de decizii radicale, însă am supraviețuit pentru că am avut cash-flow bun”, a povestit Wang.

Rigoarea militară, politică de companie

Nu ştim câte cunoştinţe are Wang despre managerul modern şi comunicarea ideală în companie, dar cu siguranţă armata şi-a pus amprenta asupra sa. Omul de afaceri este convins că o atitudine intransigentă faţă de angajaţi este cea mai bună formulă. “În compania noastră, cine nu pune în practică imediat o decizie pe care am luat-o trebuie să plătească o amendă. Principiul de bază este următorul: Eu dau ordinul, iar angajaţii execută”, spune Wang.
Mai mult decât atât, cerinţele sunt întotdeauna la cele mai înalte standarde. Înainte de a decide să investească într-un proiect, compania cere o evaluare riguroasă, urmată de o planificare amănunţită. Toate aspectele sunt supuse unui management şi unui control speciale care să ofere garanţia că, pe tot ciclul de viață al proiectului, costurile și fluxul de numerar sunt asigurate. Pentru ca lucrurile să exceleze la acest capitol, Grupul Wanda apelează la un sistem de penalităţi și recompense. Se dau premii pentru reuşite și amenzi pentru performanțele slabe.
Angajaţii Wanda nu au deci o misiune uşoară, dar nu sunt nici neglijaţi. Compania investeşte anual miliarde de yuani pentru trainingul salariaţiilor săi. De asemenea, toate sediile Wanda sunt echipate cu cafenele, în care angajaţii beneficiază de trei mese pe zi. Cei care reuşesc să impresioneze în mod special se pot bucura de avantaje consistente, cum ar fi vacanţe all-inclusive pe teritoriul Chinei.

Întotdeauna în top, regulă de bază

Filosofia companiilor din Grupul Wang cere întotdeauna ca orice proiect să fie transformat într-o operă de artă. Ţinta este de a fi mereu în top. Dacă Wanda accede pe o piaţă, trebuie să facă tot ceea ce este posibil pentru a deveni neaparat lider. Aşa au rezultat unele dintre cele mai notabile performanţe ale grupului – Wanda deţine cel mai mare lanţ de săli de spectacole din lume, a doua companie de real-estate din lume şi este cel mai mare proprietar de hoteluri de cinci stele ( “numai” 40).
Una dintre pârghiile prin care s-au obţinut asemenea rezultate a fost îndrăzneala de a inova. Wanda a fost prima companie din China care s-a angajat în proiecte de reformare urbană și prima firmă imobiliară care a adus dezvoltarea la nivel regional. Wanda a fost, de asemenea, prima companie imobiliară din China care a făcut real estate comercial, precum și prima companie care a investit masiv în industria culturală. De la fondarea sa, Wanda Culture Industry Group a devenit cea mai mare întreprindere culturală din China.

Noroc, hazard, calităţi excepţionale?

Aşa cum învăţăm zi de zi, există multe moduri de a conduce frâiele unei afaceri. Alchimia unui business reuşit este atât de versatilă încât, nici urmând cele mai grozave modele, nu poţi avea certitudinea că îţi vei atinge targeturile.
Ce a stat la orginea succesului lui Wang Jianlin? Formaţia militară, capacitatea de a “adulmeca” nişte afaceri cu potential, abilitatea de a-şi face relaţii în rândul persoanelor influente sau pur şi simplu norocul ? Ori câte puţin din toate? Concluziile poate să le tragă fiecare.
Până la urmă, orice om trebuie să îşi pună la lucru propriul fler şi să preia acele tactici care sunt aplicabile situaţiei sale. Vedeţi ce vi se potriveşte de la Wang. Nu uitaţi însă de rigoare, ambiţie, adaptabilitate – trei dintre calităţile care au transformat un simplu soldat în cel mai bogat chinez din lume, dar şi într-una dintre cele mai puternice persoane de pe planetă!