Vrei propria afacere? Începe să acţionezi!

images (2)Încă din copilărie, oamenii îşi creează o serie de idealuri în ceea ce priveşte cariera pe care şi-o doresc. Anii trec şi deşi dorinţa de a ajunge sus este mare, oamenii nu îşi ating ţelul, asta pentru că nu îşi realizează un plan bine pus la punct sau pur şi simplu pentru că nu fac nimic în acest sens, mulţumindu-se cu ceea ce au. Acest lucru este posibil însă dacă este realizată o strategie cu tact, o strategie care să vă poată ajuta să deveniţi oameni de succes.

Totul porneşte de la vis. Pentru a ajunge cât mai sus, trebuie să visaţi la ceva mai bun, trebuie să visaţi că veţi ajunge la un nivel ridicat al carierei voastre. Cu cât vă veţi dori mai mult să deveniţi oameni de succes, cu atât visul vostru se va putea transforma mai repede în realitate. Cu cât ţelul vostru va fi mai idealist, cu atât dorinţa voastră de a-l atinge va fi mai mare. Practic, atunci când cineva vă va întreba „Unde te vezi peste cinci, zece ani?”, va trebui să aveţi un răspuns  din care să se vadă clar motivaţia voastră în ceea ce priveşte reuşita pe plan profesional.

Nu este suficient însă. Dacă vă doriţi să aveţi propria afacere, trebuie să luptaţi şi trebuie să ţineţi cont de anumiţi paşi pentru a avea siguranţa că nu veţi da greş. Un prim pas este realizarea unei autoanalize prin care să va depistaţi punctele slabe, atuurile voastre şi de asemenea trebuie să analizaţi şi factorii care v-ar putea împiedica să aveţi o afacere de succes. Ulterior, veţi preciza care sunt idealurile voastre şi veţi stabili o listă pe care să treceţi paşii necesari pentru a reuşi să realizaţi tot ce v-aţi propus.

Documentarea, mai mult decât necesară

Strategia trebuie să fie astfel una foarte bine pusă la punct. Înainte de a lua decizia începerii unei afaceri va trebui să faceţi o documentare în prealabil, documentare prin care să analizaţi piaţa de consum. Analiza trebuie să vă răspundă în principal la următoarele întrebări:

  • Care este ideea de afacere pe care vreţi să o implementaţi pe piaţa de consum?
  • Care este publicul vostru ţintă?
  • Care sunt concurenţii direcţi şi indirecţi?
  • Care este avantajul competitiv?

De asemenea, internetul nu trebuie să fie principala voastră sursă de inspirație, atunci când veți realiza documentarea. Puteți citi reviste de profil, în funcție de nișa aleasă pentru afacere, puteți merge la seminarii care au includ subiecte legate de domeniul în care vă doriți să activați și de asemenea puteți citi cărți care să vă ajute să întocmiți planul ideal al unei afaceri profitabile.

Stabilirea eforturilor financiare

Chiar dacă aveţi o minte sclipitoare, trebuie să ţineţi cont de faptul că nimeni nu vă va da bani pentru a vă îndeplini visul. Aşadar, sunt necesare o serie de fonduri cu care să vă începeţi afacerea. Pentru a evita împrumuturile bancare cu sume pe care v-ar fi greu să le acoperiţi ulterior, ar fi bine să faceţi o serie de economii din timp, economii care să se concretizeze într-o sumă considerabilă cu care să porniţi la drum.

O variantă este să faceţi economii de la salariu punând lunar o sumă deoparte şi aşa veţi strânge foloasele ulterior. După ce veţi avea o anumită sumă de bani, de preferat câteva mii de euro pentru început, stabiliţi care vor fi cheltuielile cu care vă veţi confrunta. Faceţi o schiţă pe hârtie şi treceţi toate cheltuielile necesare pentru începerea afacerii. După ce aţi făcut acest lucru, nu uitaţi să faceţi un calcul pentru a vedea care este profitul la care vă aşteptaţi şi în cât timp vă veţi putea amortiza suma investită. Dacă rezultatele sunt pozitive în acest sens şi dacă o să consideraţi că merită să faceţi acest sacrificiu financiar, atunci începeţi afacerea fără rezerve.

Dacă, în schimb, suma pe care doriţi să o investiţi este prea mică în comparaţie cu cheltuielile pe care le veţi avea, atunci este de preferat să mai aşteptaţi un timp înainte de a porni afacerea. Siguranţa fondurilor de care dispuneţi este practic elementul cheie atunci când vreţi să mergeţi pe această cale. Indiferent de sumă, riscul trebuie asumat dacă doriţi să aveţi întradevăr succes. Îndoielile nu sunt bine venite. Trebuie să porniţi la drum, fără rezerve!

Etapele ce trebuie urmate

Cu ideea în gând și cu o sumă de bani în buzunar ( obținuți din economii de preferat) putem să dați startul afacerii voastre.

Etapa de dezvoltare

Prima etapă este cea de dezvoltare efectivă a afacerii. Aceasta trebuie să cuprindă:

  • Înfiinţarea unei firme
  • Găsirea unei locaţii potrivite pentru începerea afacerii
  • Selecţia personalului
  • Realizarea produselor/serviciilor

Atenţie însă! Toate aceste lucruri trebuie realizate cu tact, fără grabă, cu perseverenţă. Cu cât veţi analiza mai multe oferte, respectiv CV-uri, cu atât veţi face alegeri mai bune.

Etapa de promovare

Următoarea etapă de care trebuie să ţineţi neapărat cont este cea de promovare a afacerii. Cu cât veţi fi mai vizibili, cu atât veţi câştiga o audienţă mai mare, într-un timp cât mai scurt. Aşadar, nu ezitaţi să investiţi în realizarea unor materiale promoţionale pe care să le împărţiţi îm cât mai multe locuri.

De asemenea, nu uitaţi de realizare unei sigle puternice care să atragă atenţia cât mai mult. Fiţi acea pată de culoare de care oamenii au nevoie.

Promovaţi-vă pe site-urile de socializare, în toate modurile posibile. Tot mai mulţi oameni trebuie să ştie ce afacere aveţi.

Uşor uşor, veţi avea vizibilitate. Din vorbă în vorbă, oamenii vor afla de afacerea voastră, vor fi curioşi şi vor dori să afle mai multe. Contează foarte mult însă calitatea serviciilor oferite. Fiţi serioşi şi amabili, pentru ca informaţiile pozitive referitoare la afacerea voastră să ajungă departe. Dacă veţi avea o bună promovare, atunci vor apărea şi rezultatele. Afacerea va fi tot mai prosperă. Nu uitaţi să convingeţi oamenii că ceea ce oferiţi ceva unic sau măcar ceva mai bun faţă de ceilalţi competitori.

Etapa de analiză

La fiecare sfârşit de lună faceţi o analiză a cheltuielilor cu serviciile, cu salariile, cu impozitele pentru a vedea care a fost profitul înregistrat. Poate că la început totul vi se va părea un pic dificil având în vedere faptul că profitul nu va fi atât de mare.

Cu timpul însă, suma câştigată lunar se va mări şi acest lucru se va datora în prealabil şi eforturilor de promovare pe care le-aţi făcut. Satisfacţia lunară profesională va fi din ce în ce mai mare când veţi vedea că afacerea la care aţi visat a devenit o realitate profitabila, iar până la a vă considera un om de succes distanţa este mică.