Vrei sa ai afacerea TA?

Este minunat sa gandesti ca la un moment dat iti vei deschide propria ta afacere, ca vei fi propriul tau sef. Iar aceasta gandire iti ofera in primul rand un confort psihic, o minte sanatoasa si o activitate riguroasa. Poate te numeri printre cei care si-au descoperit vocatia si isi doresc sa intreprinda acea activitate pentru tot restul vietii lor, sau poate te simti printre cei care considera ca in viata este necesar sa o iai de la zero de mai multe ori, pentru a intreprinde cat mai multe activitati, din diverse domenii de activitate. Indiferent din ce categorie faci parte, important este sa faci ceea ce iti place si te pricepi sa faci.

Ideea de a iti deschide propria afacere este considerata ca fiind una curajoasa, dificila, periculoasa si riscanta. Odata ce ti-ai asumat toate acestea si esti hotarat sa pornesti la drum, nu iti trebuie decat o super-idee mareata, care sa fie samanta afacerii tale. Iti recomand ca pentru inceput sa reflectezi putin la raspusurile acestor intrebari:

Oare sunt bun la asta? Oare am aptitudinile necesare pentru a intreprinde asa ceva? Iti recomand sa schitezi o lista cu punctele slabe si forte vis-a-vis de aceasta idee (activitate) pe care ti-ai propus-o pentru afacerea ta si sa te gandesti apoi cum anume poti compensa acele puncte slabe.

Au oamenii cu adevarat nevoie de ceea ce doresti tu sa le oferi? Cine va cumpara/investi in produsul sau serviciile tale? Care este publicul tinta? Cand iti oferi raspusurile la aceste interbari, ai putea chiar sa iti faci si un mic plan in scris, despre cum vezi tu derularea afacerii tale.

Pot face bani frumosi din aceasta afacere? Odata ce va functiona, voi avea un profit mare sau nu mai are rost sa ma deranjez? Este cel mai important sa iti faci un plan dinainte cu situatia cifrelor, o statistica care sa te ajute sa iti dai seama cat mai exact care sunt cheltuielile si veniturile pe care trebuie sa le ai in vedere.

Chiar am nevoie de un plan de afaceri? In realitate lucrurile nu vor merge exact cum scrie in planul tau, insa este imperios necesar sa intocmesti acest plan pentru a sti ce este de facut pe mai departe.

Ai oare resursele financiare necesare? In cat timp imi voi amortiza investitia? Care ar fi raportul cheltuieli-venituri? Daca esti de parere ca nu te poti descurca singur cu acest plan al cifrelor, poti apela la un specialist in domeniu care sa iti ofere aceasta consiliere.

Familia ma va susutine in aceasta afacere? Este foarte importanta sa ai sustinerea familiei atunci cand vine vorba de multa munca si de perioade dificile pe care le vei intampina mai ales la inceput, pana cand afacerea ”va fi pusa pe picioare”.

Ce este diferit in afacerea pe care vreau sa o deschid? Este similara cu alte intreprinderi sau am ceva unic pe piata? Care sunt concurentii din aceasta zona? Analizeaza toate acestea inainte de a porni mai departe.

Ce strategie de marketing as putea folosi? Care sunt metodele prin care as putea sa imi fac publicitate? Ce costuri ar implica? O buna promovare este esentiala atunci cand doresti sa iti faci cunoscuta noua afacere.

Am o retea de contacte care imi pot fi de ajutor in deschiderea afacerii mele? Daca nu se numara printre cunostintele tale cei care te pot ajuta, poti incepe sa te documentezi asupra acestui aspect si sa iti construiesti propria lista cu persoanele pe care le-ai vrea aproape de tine in acest nou demers.

Exista un plan B? Daca lucrurile nu merg conform planului meu, ce fac in continuare? Am un alt plan pentru mine, personal, ca si existenta, dar si pentru afacere? Oare sunt capabil sa ma adaptez situatiei, sa ma conformez si sa o iau de la capat?

Ai nevoie de raspunsuri pozitive la multe dintre aceste intrebari, daca nu cumva, chiar la toate. Iti vei lua un angajament enorm si vei munci asiduu pentru noua aventura a vietii tale, care poate fi una de mare SUCCES. Inarmeaza-te cu rabdare, pentru ca e posibil ca atunci cand te astepti mai putin sa fii recompensat atat personal, profesional cat si financiar.

Eu iti doresc mult SUCCES!