Anul 2017 a fost un an cu filme care au abordat teme complexe și provocatoare, fiecare dintre ele având un impact semnificativ asupra felului în care privim lumea din jurul nostru. De la explorarea identității și a relațiilor umane, la întrebări filosofice despre existență, filmele din acest an au avut puterea de a deschide mințile și de a stimula reflecția asupra unor subiecte esențiale. Iată câteva dintre cele mai bune filme din 2017 care te vor face să gândești diferit:

  1. „Get Out” – Regizat de Jordan Peele Unul dintre cele mai importante filme ale anului 2017, „Get Out” este un thriller psihologic care abordează rasismul în societatea modernă într-un mod subtil, dar profund. Regizat de Jordan Peele, filmul urmărește un tânăr afro-american care vizitează familia iubitei sale albe, doar pentru a descoperi un secret terifiant. „Get Out” te va face să gândești diferit despre dinamica rasială, stereotipurile și ideile preconcepute, folosind un mix de groază și satiră socială care a redefinit genul thriller-ului.
  2. „The Shape of Water” – Regizat de Guillermo del Toro Câștigător al premiului Oscar pentru Cel mai bun film, „The Shape of Water” este o poveste de dragoste atipică despre o femeie mută care se îndrăgostește de o creatură acvatică ținută captivă într-un laborator guvernamental. Regizat de Guillermo del Toro, filmul explorează teme precum acceptarea, iubirea necondiționată și marginalizarea, fiind o alegorie despre toleranță și înțelegerea celor diferiți. Acest film te va face să gândești diferit despre limitele iubirii și despre natura umanității.
  3. „Blade Runner 2049” – Regizat de Denis Villeneuve Continuarea legendarului „Blade Runner”, regizată de Denis Villeneuve, adâncește întrebările filosofice despre identitate, memorie și natura umanității. Într-un viitor distopic, K (Ryan Gosling), un „blade runner”, descoperă un secret care ar putea schimba cursul lumii. „Blade Runner 2049” este un film care te provoacă să reflectezi asupra existenței și asupra relației noastre cu tehnologia, inteligența artificială și libertatea alegerii.
  4. „The Big Sick” – Regizat de Michael Showalter Această comedie romantică inspirată din viața reală a comediantului Kumail Nanjiani te va face să gândești diferit despre cultura, familie și dragoste. Filmul urmărește povestea lui Kumail, care se îndrăgostește de o femeie care nu provine din aceeași cultură ca el, în timp ce se confruntă cu presiunile unei familii tradiționale. „The Big Sick” abordează conflictele culturale, acceptarea și relațiile interpersonale într-un mod umoristic și emoționant.
  5. „Lady Bird” – Regizat de Greta Gerwig O poveste despre adolescenta Christine „Lady Bird”, care se confruntă cu relațiile complicate cu familia și cu propria identitate, „Lady Bird” te va face să gândești diferit despre tranzițiile din viața de tânăr adult și despre complexitatea relațiilor familiale. Regizat de Greta Gerwig, filmul este o reflecție profundă asupra maturizării și despre cum ne formăm ca persoane. Performanțele excepționale ale actorilor și scenariul plin de finețe au făcut din „Lady Bird” un film de neuitat.
  6. „Dunkirk” – Regizat de Christopher Nolan În „Dunkirk”, regizat de Christopher Nolan, povestea este spusă din perspectivele soldaților britanici, ale avioanelor care îi protejează și ale bărcilor civile care încearcă să-i salveze în timpul Evacuării din Dunkirk în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Filmul te va face să gândești diferit despre sacrificiu, curaj și război, punând accent pe realitatea dură a conflictelor militare și pe felul în care o comunitate poate reacționa în fața unei tragedii.
  7. „The Disaster Artist” – Regizat de James Franco „The Disaster Artist” este un film despre realizarea celui mai „rău film din toate timpurile”, „The Room”, și despre prietenia ciudată dintre regizorul Tommy Wiseau și actorul Greg Sestero. Regizat și jucat de James Franco, acest film te va face să gândești diferit despre succes, eșec și despre cum un vis nebunesc poate deveni un fenomen cultural, chiar și în fața tuturor obstacolelor. „The Disaster Artist” este o comedie care pune în lumină absurditatea procesului de creație și dependența de idealurile proprii.
  8. „Get Out” – Regizat de Jordan Peele Get Out a fost o adevărată revelație în cinematografie, mai ales pentru faptul că a adus la suprafață subiecte de rasism și discriminare într-un mod unic. Regizat de Jordan Peele, filmul este un thriller psihologic despre un tânăr care descoperă secrete sinistre atunci când vizitează familia iubitei sale. Cu o poveste inovatoare și cu un mesaj social puternic, „Get Out” te va face să gândești diferit despre rasismul subteran din societate și despre cum percepțiile pot fi manipulare subtilă.
  9. „The Handmaiden” – Regizat de Park Chan-wook „The Handmaiden” este un thriller psihologic coreean care adâncește înțelesurile de trădare, manipulare și iubire interzisă. Cu o poveste despre o tânără care se infiltrează într-o familie bogată pentru a o manipula pe fiica acestora, filmul aduce o poveste complexă despre putere și control. Regizat de Park Chan-wook, „The Handmaiden” te va face să gândești diferit despre norme sociale, gen și despre cum iubirea poate deveni o armă.
  10. „The Florida Project” – Regizat de Sean Baker Acesta este un film despre viața din afacerea turismului din Florida, dar și despre copiii care trăiesc la limita sărăciei. Cu o poveste sensibilă despre o fetiță și mama ei care locuiesc într-un motel la marginea unei zone turistice, filmul adâncește tema marginalizării și a speranței. Regizat de Sean Baker, „The Florida Project” te va face să gândești diferit despre viața celor care trăiesc în afacerea turismului și despre realitățile neplăcute ale unei lumi adesea ignorate.

Aceste filme din 2017 nu doar că te vor face să gândești diferit, dar vor provoca și noi perspective asupra subiectelor universale despre iubire, identitate, cultură, sacrificiu și inegalități. Fiecare film a avut un impact semnificativ asupra publicului și va rămâne un punct de referință în cinematografia contemporană.